ΔΙΕΘΝΕΣ
24/11/2014 07:29 EET | Updated 24/11/2014 07:32 EET

Τελική προσπάθεια συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Βιέννη

ASSOCIATED PRESS
Cameras stand in front of Palais Coburg where closed-door nuclear talks of six world powers with Iran take place in Vienna, Austria, Sunday, Nov. 23, 2014. (AP Photo/Ronald Zak)

Μία τελική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καταβάλλουν οι διπλωμάτες της Ομάδας 5+1 και της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Βιέννη, επιδιώκοντας το κλείσιμό της πριν τη λήξη της προθεσμίας στις 23.00 το βράδυ της Δευτέρας (01.00 ώρα Ελλάδας).

Όπως είχε αναφερθεί νωρίτερα, σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται, κάτι που φαίνεται να καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Μ.Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη από τον ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι η θέση του Ιράν είναι ότι δεν επιθυμεί πυρηνικά όπλα, ωστόσο θέλει την ατομική ενέργεια. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην τελευταία “ώθηση”...για να καταφέρουμε και να περάσουμε τη γραμμή».

«Ωστόσο, αν δεν είμαστε σε θέση να το καταφέρουμε αυτό, θα δούμε μετά πού μπορούμε να πάμε από εκεί και πέρα».

Ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι φυσικό, καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας να συζητάται ένα εύρος επιλογών, και «η παράταση είναι μία από αυτές». Επίσης, θεωρείται πιθανή η δημιουργία ενός πλαισίου για μια συμφωνία που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αργότερα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ιρανική εφημερίδα «Ρεσαλάτ», ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι εάν η Δύση δεν προβεί σε «υπερβολικές» απαιτήσεις, είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, μία λιγότερη φιλόδοξη επιλογή θα ήταν η σύνταξη μίας πολιτικής δήλωσης πρόθεσης, η οποία θα αποτελούσε λύση για μόνο λίγα- ίσως και κανένα- από τα επίμαχα ζητήματα, αλλά η οποία θα εξέφραζε το όραμα για επίτευξη μιας συμφωνίας στο μέλλον. Συμπληρώνεται πως ο Χάμοντ τόνισε ότι δεν θέλει να δημιουργήσει ψευδείς ελπίδες, καθώς υπάρχει ακόμα «πολύς δρόμος, και υπάρχουν κάποια πολύ δύσκολα και σύνθετα ζητήματα».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έκανε δηλώσεις πριν δείπνο εργασίας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζων Κέρι, τους ομολόγους τους από τη Γαλλία και τη Γερμανία (Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ) και την πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Άστον, κατά το οποίο σκοπός ήταν η συζήτηση της στρατηγικής της Δύσης τις τελευταίες 24 ώρες πριν τη λήξη των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε συνάντηση με την ιρανική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ιρανός ομόλογός του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ- με τον οποίο ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι.

Συμπληρώνεται ότι και ο υπουργός Εξωτερικών της Σ. Αραβίας, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, πέταξε στη Βιέννη την Κυριακή και συναντήθηκε με τον Τζον Κέρι. Η Σαουδική Αραβία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλο του Ιράν στον Κόλπο, οπότε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έχει επιδιώξει συζητήσεις με το Ριάντ σε κάποια σημεία των συνομιλιών.