ΔΙΕΘΝΕΣ
25/11/2014 10:06 EET

Απόλυτες εξουσίες στην τουρκική αστυνομία εκχωρεί η κυβέρνηση

ADEM ALTAN via Getty Images
Turkey's Prime Minister Ahmet Davutoglu arrives to address members of the parliament of his ruling AK Party (AKP) during a session at the Turkish Parliament in Ankara on October 14, 2014. Turkish jets bombed targets in the southeast where members of the Kurdistan Workers' Party (PKK) are based, the first strikes on the outlawed group since a 2013 ceasefire, a security source said on October 14. AFP PHOTO/ADEM ALTAN (Photo credit should read ADEM ALTAN/AFP/Getty Images)

Ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας και χορήγηση τουρκικής ιθαγένειας μόνο για αιτούντες με «χρηστά» ήθη, προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στο κοινοβούλιο η συντηρητική κυβέρνηση του ΑΚΡ. Όπως προβλέπεται, οποιοσδήποτε ξένος ή ξένη ζητάει την τουρκική υπηκοότητα μέσω του γάμου με έναν Τούρκο πολίτη θα πρέπει πλέον να χαρακτηρίζεται από «χρηστά ήθη», χωρίς όμως να προσδιορίζει ποια είναι αυτά.

Πέρα όμως από αυτή τη διάταξη, το νομοσχέδιο που εισάγεται και μια σειρά μέτρων τα οποία ενισχύουν τις εξουσίες της αστυνομίας. Μεταξύ αυτών οι δυνάμεις της τάξης θα μπορούν να καταφεύγουν σε πυροβόλα όπλα εναντίον οποιουδήποτε έχει στην κατοχή του βόμβα μολότοφ. Απαγορεύει επίσης στους διαδηλωτές να χρησιμοποιούν βόμβες μολότοφ και οποιονδήποτε άλλο εμπρηστικό μηχανισμό ή να κρύβουν το πρόσωπό τους. Ειδικότερα για τη χρήση μάσκας, κράνους ή μαντιλιού οι παραβάτες θα κινδυνεύουν πλέον με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών, ενώ αυτοί που διαπράττουν ζημιές σε δημόσια αγαθά θα πρέπει να πληρώνουν αποζημιώσεις.

Το νομοσχέδιο αυτό επεκτείνει επίσης το δικαίωμα των δυνάμεων ασφαλείας να καταφεύγουν σε έρευνες, κατασχέσεις και υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, κατηγορείται τακτικά από τους επικριτές της ότι θέλει να εξισλαμίσει την τουρκική κοινωνία.

«Με αυτή τη μεταρρύθμιση, οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι θα χρησιμοποιούνται εναντίον των βανδάλων που καταχρώνται των διαδηλώσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, που αποτελούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post