ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/11/2014 03:28 EET | Updated 28/11/2014 03:29 EET

Πάπας: Ο αδελφός μου ο Βαρθολομαίος

ASSOCIATED PRESS
Pope Francis and EU Parliament President Martin Schulz leave the European Parliament, Tuesday Nov. 25, 2014 in Strasbourg, eastern France. Pope Francis demanded that Europe craft a unified and fair immigration policy, saying the thousands of refugees coming ashore need acceptance and assistance, not self-interested policies that risk lives and fuel social conflict. (AP Photo/Christophe Karaba, Pool)

«Όταν ο Πάπας αναφέρεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν αναφέρεται σε έναν φίλο του, αλλά σε αδελφό του. Kαι όντως, ο Πέτρος και ο Ανδρέας ήταν αδελφοί» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, αναφερόμενος στην επίσκεψη του ποντίφηκα στην 'Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη.

Το ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου αρχίζει σήμερα με την άφιξή του στην 'Αγκυρα και σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, αύριο θα παραστεί σε οικουμενική προσευχή στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Την Κυριακή ο ποντίφικας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα γιορτάσουν μαζί τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα και θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη.

Αναφερόμενος στη στενότατη σχέση που ενώνει τους δυο θρησκευτικούς ηγέτες, ο πατέρας Λομπάρντι τόνισε ότι «κάθε φορά που τους είδα να συνομιλούν μαζί, η απόλυτη οικειότητα και η εγκαρδιότητα ήταν εμφανέστατες, όπως και η βούληση να κάνουν και τους άλλους ανθρώπους κοινωνούς της βαθιάς αυτής αρμονίας αισθημάτων, διαθέσεων και προσανατολισμών».

«Στην απόφαση του Πάπα να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι, έπαιξε καθοριστικό ρόλο η βούληση να στηριχθεί και να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η αδελφική σχέση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας.

Σε ότι αφορά τον στόχο της ενότητας των χριστιανών και ιδίως καθολικών και ορθοδόξων, ο πατέρας Λομπάρντι επισήμανε: «Η κοινή επιθυμία και η προσπάθεια με στόχο την ένωση, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη βούληση του Ιησού, είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο λαμβάνουν χώρα οι συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Βάσει το προγράμματος της επίσκεψης που έχει ανακοινώσει το Βατικανό, την Παρασκευή ο Πάπας θα βρίσκεται στην Άγκυρα όπου θα επισκεφθεί αρχικά το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ και εν συνεχεία θα έχει συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ακολούθως θα συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία θα είναι δρακόντεια εν μέσω της έντασης που έχει πυροδοτήσει στη χώρα η δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο Ιράκ και τη Συρία.

Υπάρχουν, όμως, κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, «και όλες οι διάφορες μορφές με τις οποίες η χριστιανική πίστη εκδηλώνεται: η χειροπιαστή ελεημοσύνη, οι υπηρεσίες προς τους φτωχούς και τους ασθενέστερους, οι προσπάθειες υπέρ της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της προστασίας της πλάσης. Με τις διάφορες αυτές μορφές χριστιανικής δράσης, συναντάται, κανείς, στην καθημερινή ζωή, και με τον τρόπο αυτό, η χαρά και η ικανοποίηση της κοινής πορείας προς την ένωση, αυξάνονται ακόμη περισσότερο».

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post