Αμετακίνητη η τρόικα, ελπίζει η Αθήνα

Αμετακίνητη η τρόικα, ελπίζει η Αθήνα
|
sooc

Αμετακίνητη εμφανίζεται η τρόικα στην απαίτηση της να ψηφιστούν νέα μέτρα από την κυβέρνηση ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι παρά την αποδοχή ορισμένων από των προτάσεων που κατάθεσε η ελληνική πλευρά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, οι δανειστές -και ειδικά το ΔΝΤ- επέμεναν ότι χωρίς την λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων οι προτάσεις δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Η τρόικα επιμένει ότι στις δράσεις που θα αποφασιστούν θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνεται και η αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και η κατάργηση των εξαιρέσεων, καθώς οι δανειστές εκτιμούν ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα έρθουν έσοδα στο ταμείο.

Οι αυξημένες απαιτήσεις των δανειστών πηγάζουν από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς στο 10μηνο καταγράφηκε υστέρηση εσόδων ύψους 1,2δισ ευρώ. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι ελεγκτές επιμένουν ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφασιστούν “δράσεις” που θα κλείσουν την τρύπα του προϋπολογισμού.

Αντίστοιχα εξέφρασαν έντονη ανησυχία αναφορικά με το αποτέλεσμα που θα έχει στα δημόσια έσοδα η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς θεωρούν ότι και αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, και παρά τις αμφιβολίες για την επιτυχία της ρύθμισης, πηγές από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να δοθούν περισσότερα κίνητρα για ένταξη στη ρύθμιση στα φυσικά πρόσωπα, πρόταση που ήδη το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται και αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε προσθήκες στο νόμο.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ θα φτάσει το 85%, η τρόικα επιμένει ότι δεν θα ξεπεράσει το 75%.

Με βάση αυτές τις αμφιβολίες, η τρόικα ζητά το αποθεματικό του προϋπολογισμού το 2015 να αυξηθεί στο 1,2δισ ευρώ, γεγονός που φουσκώνει όμως το συνολικό μέγεθος του δημοσιονομικού κενού.

Νέα στοιχεία

Κατά τη διάρκεια του EuroWorkingGroup της Πέμπτης η ελληνική πλευρά έκανε ακόμα μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα με τους δανειστές, ώστε να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης, ώστε να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι “ κατά τη συνάντηση του EuroWorkingGroup έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα³ σημειώνοντας ότι “αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς αλλά και ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι “τα μέλη του EuroWorkingGroup ζήτησαν από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο”, ενώ άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημείωναν με νόημα ότι “ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα”.

Πάντως, λίγες ώρες μετά την άκαρπη συνάντηση στο Παρίσι, υπήρξαν πληροφορίες οι οποίες δεν αποκλείουν ακόμα μια συνάντηση μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών, ώστε να γίνει μια ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει η τρόικα πριν εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια.

Σε αντίθετη περίπτωση, η τρόικα έχει έτοιμο το σχέδιο για παράταση του υφιστάμενου μνημονίου για τουλάχιστον ακόμα έξι μήνες, ώστε να μην μείνει η Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα και παράλληλα να συνεχιστεί χωρίς πίεση χρόνου η αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας μέχρι να υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα