ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/12/2014 10:04 EET | Updated 01/12/2014 10:34 EET

Τσίπρα σε Βενιζέλο: Μέγαλη πρόκληση η παρουσία του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συνάντηση με «αυστηρά περιορισμένη» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ατζέντα -όπως τονίστηκε- είχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τόνισε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης: «Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για την πορεία των ελληνοτουρκικών και για το Κυπριακό. Είναι θέση αρχής ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης». Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι συζητήθηκαν «μόνο τα εθνικά θέματα» ενω χαρακτήρισε μεγάλη τουρκική πρόκληση την παρουσία του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ παράλληλα ζήτησε την άσκηση πιέσεων από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου αυτή η πρόκληση να τερματιστεί, με την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η συναντίληψη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Με τον κ. Τσίπρα είχαμε μια πολύ ουσιαστική, ενδιαφέρουσα συζήτηση, σε κλίμα εθνική συνεννόησης» είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αρραγούς εσωτερικού μετώπου, καθώς, όπως είπε, «έχουμε τον κατάλογο των εθνικών θεμάτων ανοιχτό» και «πρέπει να φροντίζουμε για την αποκλιμάκωση της έντασης».

Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τον κ. Βενιζέλο επί των εξελίξεων στα εθνικά θέματα, και ειδικότερα στο Κυπριακό και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, μια ημέρα μετά το ταξίδι του κ. Βενιζέλου στην Τουρκία και εν όψει του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 5-6 Δεκεμβρίου. Για το οποίο ο κ. Τσίπρας, όπως είπε, κατέθεσε τον προβληματισμό του, όχι για την ουσία του «εργαλείου», αλλά για τη χρονική συγκυρία, δεδομένης της παραβίασης τυου Διεθνούς Δικαίου.

Πριν την έναρξη της συνάντησης, εντύπωση προκάλεσε στους δύο πολιτικούς αρχηγούς το ενδιαφέρον των μέσω ενημέρωσης για αυτή τη συνάντηση (υπό το πρίσμα των εκκλήσεων για εθνική συνεννόηση), με τον κ. Τσίπρα να σημειώνει: «Πολύ ενδιαφέρον βλέπω, ελπίζω να είναι για θέματα εξωτερικής πολιτικής» και τον κ. Βενιζέλο να απαντά ότι «υπάρχει αγωνία για εθνική συνεννόηση που εκφράζουν τα ΜΜΕ».

Η συνάντηση έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών και διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Sponsored Post