ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/12/2014 14:30 EET | Updated 01/12/2014 14:33 EET

Επιμένει το ΔΝΤ για ολοκλήρωση του προγράμματος το 2016 και δημοσιονομικές προσαρμογές

Foto SLUG - Magnus Flacké
Slett U-landsgjelda /Flickr
Foto SLUG - Magnus Flacké

Η ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει τις δεσμεύσεις» δήλωσε με νόημα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ρίσι Γκογιάλ, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως το ελληνικό πρόγραμμα ολοκηρώνεται το 2016 και τονίζοντας πως «η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί». Υποστήριξε δε πως «το ΔΝΤ δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Έσπευσε όμως να κάνει και μια θετική αποτίμηση λέγοντας πως η χώρα «έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, οι τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιηθεί σημαντικά και οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν» ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, Ρίσι Γκογιάλ, προσθέτοντας ότι «όλες αυτές οι αλλαγές δείχνουν ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα».

Οι δηλώσεις του κ.Γκογιάλ «ήρθαν» σε τηλεφωνική παρέμβασή του από την Ουάσιγκτον στο 16ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μετροπόλιταν Κλαμπ του Μανχάταν από την Capital Link, σε συνεργασία με το NYSE Euronext και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Γκογιάλ οι συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση «είναι εποικοδομητικές», με στόχο να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσον το δυνατόν συντομότερα». Έκανε λόγο δε για «μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Γκογιάλ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για το τραπεζικό σύστημα και ότι «θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα κόκκινα δάνεια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sponsored Post