Η Νορβηγία καταγγέλλει τη Ρωσία για επικίνδυνες πτήσεις (vid+pics)

Η Νορβηγία καταγγέλλει τη Ρωσία για επικίνδυνες πτήσεις (vid+pics)
MxMBlogger

Ένα ρωσικό μαχητικό πλησίασε ένα ΝΑΤΟϊκό F16 σε ένα επικίνδυνο περιστατικό που θα μπορούσε να είχε τελειώσει με μια καταστροφική σύγκρουση στον ουρανό της Νορβηγίας. O Νορβηγικός Στρατός δημοσιοποίησε το βίντεο καθώς και φωτογραφίες για δείξει πόσο σοβαρά εξελίσσεται η κατάσταση με τη Ρωσία.

Σύμφωνα λοιπόν με τον στρατό της Νορβηγίας, το αεροπλάνο που εμφανίζεται ακριβώς μπροστά από το F16 είναι ένα Ρωσικό MIG 31. Στο περιστατικό αυτό δύο Νορβηγικά τζετ προσπαθούν να παρεμποδίσουν το ρωσικό, σε διεθνή εναέριο χώρο μεν, πολύ κοντά στη Νορβηγία δε.

Η Wall Street Journal ανέφερε το γεγονός και δημοσίευσε το βίντεο, αναφέροντας ότι ο Στρατός της Νορβηγίας αρνήθηκε να πει πότε έγινε η παρ' ολίγον θανατηφόρα συνάντηση.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε μια σύγκρουση μεταξύ των δύο αεροσκαφών», δήλωσε ο Brynjar Storda, εκπρόσωπος των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Ο πιλότος έχει μια αυθόρμητη αντίδραση στο βίντεο, και τόσο το σχόλιό του και ο ελιγμός αποφυγής του, δείχνουν κάτι ανεπιθύμητο. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν απλώς ένα λάθος από τον Ρώσο πιλότο, ή ένα σημάδι μιας πιο επιθετικής συμπεριφοράς από τους Ρώσους ».

Στο βίντεο, ο πιλότος ακούγεται να λέει, στα νορβηγικά, «Τι στο διάολο; » καθώς το ρωσικό τζετ εμφανίζεται ξαφνικά στο F-16 του, αναγκάζοντάς τον να κάνει ελιγμό για να αποφευχθεί μια καταστροφή στον αέρα.

Στις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου, τα Νορβηγικά τζετ απομάκρυναν δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στη βόρεια Νορβηγία. Αλλά αυτό το περιστατικό ήταν αξιοσημείωτο καθώς τα ρωσικά αεριωθούμενα δεν ήταν τα συνήθη MiG, όπως στο βίντεο, αλλά ήταν πραγματικά Su-34 τζετ - τα τελευταία και πιο ισχυρά τζετ στην Ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Η Μόσχα κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι αποσταθεροποιεί τη Βόρεια Ευρώπη και τη Βαλτική με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων.

Ως απάντηση, η Ευρωατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές ασκήσεις. Με τη σειρά της η Μόσχα, ανακοίνωσε πως το 2015 θα πραγματοποιήσει περισσότερες ασκήσεις, απ’ ότι το 2014.

πηγή: Wall Street Journal

Euronews.com

Δημοφιλή