Δημοψήφισμα δικηγόρων για το νέο κώδικα που καταργεί την εξέταση μαρτύρων

Δημοψήφισμα δικηγόρων για το νέο κώδικα που καταργεί την εξέταση μαρτύρων
eurokinissi

Η ίδια η διαδικασία είναι πρωτοφανής. Οι δικηγόροι και των 63 συλλόγων της χώρας, καλούνται να ψηφίσουν αν αποδέχονται ή όχι το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ένα από τα πιο προβληματικά σημεία του νέου κώδικα, είναι πως προκειμένου να επισπευσθούν οι δικαστικές διαδικασίες, καταργείται η εξέταση μαρτύρων στα πρωτοβάθμια δικαστήρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδoς σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο :

1. Με τις προτεινόμενες αλλαγές στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και τους πλειστηριασμούς ακινήτων καταργούνται βασικά ένδικα μέσα και προβλέπονται ασφυκτικές προθεσμίες. Ενισχύονται τα προνόμια των Τραπεζών και περιορίζονται τα δικαιώματα εργαζομένων.

3. Καταργείται η προφορική συζήτηση της υπόθεσης, δηλαδή η εξέταση μαρτύρων στα πρωτοβάθμια δικαστήρια. Αυτή η βουβή συζήτηση γίνεται χωρίς την παρουσία μαρτύρων, διαδίκων και πληρεξουσίων δικηγόρων! Έτσι, εισάγεται ένα «πρότυπο δίκης», όπου αναιρούνται οι θεμελιώδεις αρχές της αμεσότητας και της προφορικότητας που διέπουν την πολιτική δίκη. Καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και κάθε έννοια δίκαιης δίκης.

4. Με τη διατήρηση των υψηλών παραβόλων και της καταβολής δικαστικού ενσήμου παραβιάζεται το δικαίωμα, ιδίως των οικονομικά αδύναμων πολιτών, να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Στην Αθήνα η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 20 εκλογικά τμήματα και τα ψηφοδέλτια θα είναι τρία. Ένα με το «ΝΑΙ» στο σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ένα με το «ΟΧΙ» στο σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει και την επιλογή των μορφών κινητοποίησης (αποχή διαρκείας και αποχή στοχευμένη ή περιορισμένης διάρκειας ή καμία αντίδραση), όπως θα υπάρχει και λευκό ψηφοδέλτιο.

Δημοφιλή