Και πρόσθετα μέτρα αν δεν ικανοποιηθεί η τρόικα

Και πρόσθετα μέτρα αν δεν ικανοποιηθεί η τρόικα
Sooc

Επιβεβαιώνει διαψεύδοντας το υπουργείο Οικονομικών, ότι πέρα των νέων μέτρων (αύξηση ΦΠΑ, αλλαγές στο Ασφαλιστικό, περικοπές στο Δημόσιο) έχει αποστείλει και πρόσθετα συμπληρωματικά μέτρα το οποία μπορούν να εφαρμοστούν μέσα στο 2015 στην περίπτωση που οι βασικές κυβερνητικές προτάσεις δεν καλύψουν το δημοσιονομικό κενό ύψους τουλάχιστον 2,5δισ ευρώ που “βλέπει” η τρόικα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο e-mail το οποίο απέστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής το υπουργείο Οικονομικών εκτός από τα ήδη γνωστά μέτρα, έχει προτείνει και

  • Απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 30% για το 2015 και το 2016.
  • Επιβολή φόρου πολυτελείας.
  • Αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ, εάν συμφωνηθεί πως τούτο οδηγεί σε αύξηση και όχι σε μείωση εσόδων. Τα ανωτέρω μέτρα μπορεί να επιφέρουν έσοδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών «Στην υποθετική περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Τρόικας (σημ. σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2015), εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά. Αυτή η υποθετική περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα», αναφέρουν συγκεκριμένα.

Αυτές οι προτάσεις σύμφωνα με τα ίδια στελέχη έγιναν από την πλευρά της κυβέρνησης καθώς “Η Τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό”, ωστόσο όπως επισημαίνουν “η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό. Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση”.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές “Η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας”.

Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι “η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014”.

Δημοφιλή