ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/12/2014 08:06 EET | Updated 03/12/2014 08:06 EET

Κομισιόν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου. Εντείνουν τις πιέσεις οι δανειστές

Eurokinissi

«Δεν αναμένεται να υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία έως το Eurogorup της 8ης Δεκεμβρίου για να λάβει η Ελλάδα την δόση», ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες, ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου.

Μετά και το νέο e-mail που έστελνα οι δανειστές προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στο οποίο ζητούν και νέες διαπραγματεύσεις αλλά και τη λήψη των νέων μέτρων άμεσα, ενώ δεν κάνουν καμία αναφορά στην ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, είναι προφανές ότι οι δανειστές εντείνουν τις πιέσεις τους ενώ δείχνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν, καθώς όπως είπε «Μπορεί να υπάρξει τεχνική επέκταση του Μνημονίου», προσθέτοντας ότι «Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το ECCL θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες συναντήσεις 14 και 15 Δεκεμβρίου».

Πλέον, αν και σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης εντός του 2014, είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η παράταση του προγράμματος, αυτή να διαρκέσει μερικές εβδομάδες και να αφορά μόνο την ολοκλήρωση τεχνικών ζητημάτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αμηχανία, αν και προς το παρόν αναφέρουν ότι είναι σε διαδικασία επεξεργασίας του απαντητικού e-mail της τρόικας. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στο κεντρικό e-mail αλλά και τα συνοδευτικά κείμενα που απέστειλε η τρόικα, οι δανειστές ζητούν ποσοτικοποίηση των μέτρων που έχει προτείνει η κυβέρνηση (ιδίως στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά), ώστε να βεβαιωθούν ότι θα καλυφθεί πλήρως το δημοσιονομικό κενό του 2015 και παράλληλα το Ασφαλιστικό Σύστημα θα καταστεί βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να τους αναλύσει τις εκτιμήσεις της ότι η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό θα φέρει 350εκατ ευρώ, ενώ θέλουν συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιο θα είναι το ετήσιο όφελος από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και πόσα θα είναι τα προβλεπόμενα έσοδα από την λοταρία με τις αποδείξεις.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το περιεχόμενο του e-mail των δανειστών αποδεικνύει ότι οι ελεγκτές δεν έχουν πειστεί ακόμα από τις ελληνικές προτάσεις και για αυτό το λόγο δεν ανακοινώνουν συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών το απόγευμα, ώστε να δοθούν από την ελληνική πλευρά οι διευκρινήσεις που ζητά η τρόικα με στόχο να επιστρέψουν οι ελεγκτές τις επόμενες ημέρες.

Σε αυτό το κλίμα αξιωματούχος που εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στο Bloomberg ότι ίσως χρειάζεται ένας ακόμη γύρος συνομιλιών προτού οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης.

Τα χρονικά περιθώρια πλέον είναι ιδιαίτερα στενά καθώς ακόμα και αν οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας επιστρέψουν τα επόμενα 24ωρα, δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί η παράταση του υφιστάμενου μνημονίου μέσα στο 2015.