ΔΙΕΘΝΕΣ
03/12/2014 02:55 EET | Updated 03/12/2014 02:56 EET

H στρατηγική κατά του Ισλαμικού Κράτους θέμα συνάντησης ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες

ASSOCIATED PRESS
CORRECTS TYPE OF AIRCRAFT In this Sept. 23, 2014 photo provided by the U.S Air Force, a F-15 strike Eagle taxis in the U.S. Central Command area of responsibility prior to strike operations in Syria. U.S. coalition-led warplanes struck Islamic State group militants near the northern Syrian town of Kobani, also known as Ayn Arab, near the Turkish border for the first time Saturday, Sept. 27, 2014, activists and a Kurdish official said. The coalition, which began its aerial campaign against Islamic State fighters in Syria early Tuesday, aims to roll back and ultimately crush the extremist group, which has created a proto-state spanning the Syria-Iraq border. (AP Photo/U.S. Air Force, Russ Scalf)

Μια στρατηγική πέραν από τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές, στην πρώτη συνάντηση σε αυτό το επίπεδο που λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στη βελγική πρωτεύουσα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι του ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι, του στρατηγού Τζον Άλεν ο οποίος συντονίζει το συνασπισμό αλλά και των υπουργών Εξωτερικών των περίπου εξήντα κρατών που συμμετέχουν στο διεθνή συνασπισμό θα είναι η στρατιωτική εκτίμηση για μια "στρατηγική" πέραν από τις αεροπορικές επιδρομές.

Επίσης θα συζητηθούν και μια σειρά άλλων θεμάτων όπως ο καλύτερος συντονισμός για να μπλοκαριστούν οι δρόμοι και οι πηγές χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους αλλά και να καταπολεμηθεί η μαύρη προπαγάνδα των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο.

Παρά τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι δεν θα καταστεί δυνατόν να νικηθούν οι σουνίτες εξτρεμιστές στα οχυρά τους, χωρίς τη δράση ξένων χερσαίων δυνάμεων. Το Ισλαμικό Κράτος κατ' εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας διαθέτει περίπου 30.000 μαχητές στις τάξεις της, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι αλλοδαποί.Οι υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει στις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των ξένων μαχητών που σήμερα βρίσκονται στο Ιράκ και τη Συρία και οι οποίοι κατά την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά διαφόρων στόχων

Η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με τους εταίρους της για την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και τη δημιουργία μιας μαύρης λίστας.

Ιρανικά μαχητικά στις αεροπορικές επιδρομές

Και ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη μετέχουν τις τελευταίες ημέρες, στις αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ ανακοίνωσε την Τρίτη το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Έχουμε ενδείξεις ότι έχουν ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές με αεροσκάφη F-4 Phantom, τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε αεροπορικές επιδρομές από τα ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τα ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στόχους τζιχαντιστών στην επαρχία Ντιγιάλα, η οποία συνορεύει με το Ιράν. Αεροπορικές επιδρομές διεξάγουν καθημερινά στο Ιράκ αμερικανικά αεροσκάφη με την υποστήριξη συμμαχικών μαχητικών από τη Γαλλία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ