ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2014 05:16 EET

«Πόλεμος» Βόρειας και Νότιας Κορέας για ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Liu Kang

H Νότια Κορέα σχεδιάζει να αφήσει μια χριστιανική ομάδα να ανακατασκευάσει έναν πύργο στην κορυφή του λόφου κοντά στα ενδοκορεατικά σύνορα. Ο πύργος χρησιμοποιούνταν ως χριστουγεννιάτικο δέντρο και έχει αποτελέσει αντικείμενο απειλών από τη Βόρεια Κορέα.

Ο πύργος από χάλυβα που διαλύθηκε πριν λίγες εβδομάδες κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '70 και ήταν διακοσμημένο κάθε χρόνο στο τέλος του έτους με λαμπτήρες και έναν σταυρό στην κορυφή. Χτισμένος στην Aegibong, σε ένα λόφο δυτικά της Σεούλ και μόλις μερικά χιλιόμετρα από την πόλη της Βόρειας Κορέας, Kaesong, τα φώτα του ήταν έντονα ορατά από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Η Πιονγκγιάνγκ, η οποία θεωρεί τη θρησκεία ως μια απειλή για την ηγεσία της, εξέδιδε συχνά αντιρρήσεις κατά του «δέντρου» κάνοντας λόγο για ψυχολογικό πόλεμο και απείλόντας να του ρίξει πυρά.

Ο παλιός πύργος διαλύθηκε λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των τουριστών που επισκέπτονται το λόφο, μετά από δοκιμές που έδειξαν ορισμένα προβλήματα.

Συντηρητικές Προτεσταντικές ομάδες άρχισαν εκστρατεία για την ανοικοδόμησή του. Το Χριστιανικό Συμβούλιο της Κορέας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο πύργος είναι σύμβολο της ειρήνης και όχι ένα εργαλείο για προπαγάνδα.

Η Βόρεια Κορέα απάντησε με ένα νέο γύρο αντιδράσεων, λέγοντας μέσα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της ότι ο πύργος «δεν είναι απλά ένα μέσο για θρησκευτικές εκδηλώσεις, αλλά ένα σύμβολο αντιπαράθεσης για κλιμάκωση των εντάσεων»

Ο νέος πύργος θα εγκατασταθεί από το Χριστιανικό Συμβούλιο της Κορέας και θα είναι αναμμένος από τις 23 Δεκεμβρίου για περίπου δύο εβδομάδες.

πηγή: Wall Street Journal