ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2014 07:57 EET | Updated 04/12/2014 07:57 EET

Πορτογαλία: Αγανακτισμένος ο Σόκρατες για προφυλάκισή του

Bloomberg via Getty Images
Jose Socrates, Portugal's prime minister, right, checks his ID card as he casts his ballot during the Portuguese elections in Lisbon, Portugal, on Sunday, June 5, 2011. Portuguese opposition leader Pedro Passos Coelho led Socialist Prime Minister Socrates in polls heading into today's election, with seat projections showing he may be able to forge a majority with another party. Photographer: Mario Proenca/Bloomberg via Getty Images

Την αγανάκτηση του για την προφυλάκισή του για διαφθορά εξέφρασε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες μία ημέρα μετά την απόρριψη αιτήματός για την αποφυλάκισή του.

Σε επιστολή του που δημοσιεύεται στην πορτογαλική εφημερίδα "Ντιάριο ντε Νοτίσιας" ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι "ήδη δεν είναι ένας πολίτης έναντι των θεσμών, αλλά ένας κρατούμενος έναντι των αρχών" και ο λόγος του "δεν έχει την ίδια αξία" με το λόγο των άλλων.

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγγέλλει επίσης τις παραβιάσεις του ανακριτικού απορρήτου και επικρίνει "τη δειλία των πολιτικών ανδρών, τη συνέργεια ορισμένων δημοσιογράφων" αλλά και "τον κυνισμό των καθηγητών του Δικαίου".

Η αγανάκτηση του Σόκρατες έρχεται 24 ώρες μετά την απόρριψη αιτήματός για την αποφυλάκιση του από το πορτογαλικό Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο έκρινε ότι η προφυλάκισή του δεν συνιστά "δυσανάλογη προσβολή της ελευθερίας του". Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα για αποφυλάκιση του Σόκρατες είχε κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο από έναν νομικό της Βίλα Νόβα ντε Γκάια στη βόρεια Πορτογαλία.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Σόκρατες, Ζοάο Αραούζο, έχει ήδη διευκρινίσει πως η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μέρος της στρατηγικής του, αλλά είχε ανακοινώσει πως προσφεύγει και από την πλευρά του στα δικαστήρια κατά της προφυλάκισης του πελάτη του.

Ο 57χρονος Ζοζέ Σόκρατες συνελήφθη στις 21 Νοεμβρίου κατά την κάθοδό του από αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και τρεις ημέρες αργότερα τέθηκε υπό έρευνα για διακεκριμένη φορολογική απάτη, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή της Έβορα στη νοτιοανατολική Πορτογαλία.

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρίσκονται μεγάλα ποσά που μεταβιβάσθηκαν στο λογαριασμό του ενώ εξετάζεται η αγορά πολυτελούς διαμερίσματος στο Παρίσι - κάτι που ο ίδιος ο Σόκρατες διαψεύδει αλλά και ο πολυτελής τρόπος ζωής του - στοιχεία τα οποία φαίνονται να μην συνάδουν με τα έσοδα που είχε δηλώσει στην εφορία.

Sponsored Post