sokrates

To σκάνδαλο (παγίδα) της Ανάστασης
Στην σκηνή όπου ο Βίνσεντ και ο Τζουλς συζητούν τον φόνο του Μαρσέλους Γουάλας στον άνδρα που τόλμησε να κάνει στην σύζυγο του μασάζ στα πόδια.
Ασφαλώς ο Σωκράτης όταν εμπνεύστηκε τη διαλεκτική, είχε ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ συλλάβει τη σπουδαιότητα του διαλόγου σε μία προσπάθεια προσέγγισης της αλήθειας. Αξιοποιώντας τη ρητορική, γεννά κανείς την πειθώ, η οποία πάντοτε γοητεύει και η οποία ανέκαθεν αποτελούσε προϋπόθεση μιας πολιτικής σταδιοδρομίας. Αντιστοίχως, οι νεαροί μαθητές, ηλικίας 12 έως 18 ετών θα κληθούν να επιστρατεύσουν όλη τους την οξυδέρκεια και τη δημιουργικότητα σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν εύλογα επιχειρήματα, για να στηρίξουν ορθολογιστικές απόψεις.
Πρωταρχικός σκοπός του Σωκράτη ήταν να βλέπει τα πράγματα καθαρά, απαλλαγμένος από κάθε είδους προδιάθεση. Επιχειρούσε, δηλαδή, να μελετήσει ένα θέμα από όλες τις πλευρές του, ώστε στο τέλος να οδηγηθεί στις όποιες συναγωγές ή ορισμούς εννοιών. Μάλιστα, προσπαθούσε να καθοδηγήσει και τους συνομιλητές του μέσω της μαιευτικής διαλεκτικής μεθόδου του στην ίδια κατεύθυνση, επιδιώκοντας να φέρει στην επιφάνεια τέτοιες πλάνες ή πεποιθήσεις που οι άλλοι θεωρούσαν αδιαμφισβήτητες αλήθειες.
Πέραν των μειονεκτημάτων της, η έλλειψη κοινώς αποδεκτών ορισμών έχει ένα σημαντικό «πλεονέκτημα». Απαλλάσσει από την ευθύνη. Η εκάστοτε ηγεσία μπορεί να ερμηνεύσει κατά το δοκούν τις δεσμεύσεις που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα της και άρα, επί της ουσίας, να απεκδυθεί της ευθύνης εφαρμογής του. Από την άλλη, ο πολίτης απεκδύεται της ευθύνης επιλογής της ηγεσίας του αφού η γενικότερη ασάφεια του αφήνει περιθώριο να δηλώσει «εξαπατημένος» σε περίπτωση που η επιλογή αποδειχθεί λάθος εκ του αποτελέσματος. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η απουσία ορισμών καθιστά την ασάφεια κυρίαρχο παράγοντα στη σχέση της κοινωνίας με την πολιτεία.
Τις τελευταίες ώρες ο Πρωθυπουργός ακούει πολλές εισηγήσεις, ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ. Χρησιμοποιώντας ελαφρά διασκευασμένα αποσπάσματα από το κείμενο του διαλόγου του Πλάτωνα «Κρίτων» - όπου ο Σωκράτης, φυλακισμένος πια, συνομιλεί με τον μαθητή του Κρίτωνα, ο οποίος του πρότεινε να αγνοήσει τη δικαιοσύνη και να δραπετεύσει- ας δούμε τι θα συμβούλευε ο Αθηναίος φιλόσοφος τον Πρωθυπουργό. Φαντάζομαι ότι ο Πρωθυπουργός θα προτιμούσε τη στιγμή αυτή να συνομιλήσει με τον Σωκράτη, παρά με κάποιους από τους συμβούλους του.
Η δημοκρατία και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και βεβαίως η φυσική ομορφιά των νησιών που κατακλύζονται από εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως, χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα και την κάνουν να ξεχωρίζει στα μάτια του κόσμου. Είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που όμως, όπως αποδεικνύεται από τα μέχρι τώρα γεγονότα, δεν είναι αρκετό να βελτιώσει τη φήμη της χώρας και να υπερκεράσει το άχθος των οικονομικών προβλημάτων και όχι μόνο.