Δικαιώματα για το αέριο στους Τουρκοκύπριους εδώ και τώρα θέλει ο Νταβούτογλου

Δικαιώματα για το αέριο στους Τουρκοκύπριους εδώ και τώρα θέλει ο Νταβούτογλου
Photo by Hakan Goktepe/Anadolu Agency/Getty Images
Photo by Hakan Goktepe/Anadolu Agency/Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images

Πολύ κοντά στη συμφωνία μιας φόρμουλας που θα επιτρέψει την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ και την επανέναρξη των συνομιλιών στο νησί βρίσκονται Κύπρος και Τουρκία, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε το στα «Νέα», το Mega, το «Βήμα της Κυριακής» και την «Καθημερινή».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε ότι η όποια φόρμουλα πρέπει να θέτει το πλαίσιο για τη συνεκμετάλλευση (ή συνδιαχείριση) των φυσικών πόρων της Κύπρου από τις δυο κοινότητες, ακόμη και πριν από την επίλυση του Κυπριακού.

«Το όλο θέμα που δημιουργήθηκε δεν είναι θέμα "Μπαρμπαρός", αλλά φυσικού αερίου που ανήκει και στις δυο κοινότητες του νησιού. Παρά τις προτάσεις μας, οι Ελληνοκύπριοι έδρασαν μονομερώς», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Δεν είναι δίκαιο να αγνοούνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», σημειώνει ο Α. Νταβούτογλου, μιλώντας για «ίσα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων στο νησί».

Όπως το θέτει, «αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να κάνουν έρευνες τώρα, αυτό πρέπει να είναι μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Ενόχληση για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Δεν έκρυψε παράλληλα την ενόχλησή του για τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που διαμορφώνουν στην ανατολική Μεσόγειο Ελλάδα και Κύπρος με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι «όλες οι συνεννοήσεις στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με όλους».

Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο χωρίς να οριοθετήσει προηγουμένως με την Τουρκία, «δεν θα δεχθούμε τη συμφωνία. Έχουμε τη μακρύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο. Κανένας δεν πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί στον κόλπο της Αττάλειας».

Δημοφιλή