ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/12/2014 03:44 EET | Updated 07/12/2014 04:24 EET

Μέρκελ: Ανεπαρκείς οι προτάσεις Γαλλίας και Ιταλίας

ASSOCIATED PRESS
German Chancellor Angela Merkel attends the second day of a four days debate of a debt free national budget for 2015 at the parliament Bundestag in Berlin, Wednesday, Nov. 26, 2014. (AP Photo/Markus Schreiber)

Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν υποσχεθεί να προχωρήσουν η Γαλλία και η Ιταλία είναι ανεπαρκείς, εκτίμησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της, μία εβδομάδα αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει τους προϋπολογισμούς των δύο αυτών χωρών για το 2015 την άνοιξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «καθόρισε ένα χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η Γαλλία και η Ιταλία πρέπει να παρουσιάσουν επιπλέον μέτρα. Αυτό είναι δικαιολογημένο διότι οι δύο χώρες βρίσκονται ουσιαστικά σε μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η Μέρκελ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt.

«Όμως η Επιτροπή είπε επίσης ξεκάθαρα ότι οι προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι δεν είναι επαρκείς. Κάτι με το οποίο συμφωνώ», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Η συνέντευξη αυτή της Μέρκελ δόθηκε δύο ημέρες πριν την αναμενόμενη επανεκλογή της στην ηγεσία του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), οι υποστηρικτές του οποίου είναι ιδιαιτέρα ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά το θέμα της λιτότητας.

Πριν από μία εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε μια τελευταία αναβολή στο Παρίσι και τη Ρώμη, ανακοινώνοντας ότι θα εξετάσει την άνοιξη τους προϋπολογισμούς τους για το 2015, όμως παράλληλα ζήτησε από τις δύο χώρες να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά τους, υπό την απειλή κυρώσεων.

Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν έλλειμμα ή χρέος που δεν σέβονται τα όρια που έχουν τεθεί και άρα τα σχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2015 «κινδυνεύουν να μην συμμορφώνονται» με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, είχαν υπογραμμίσει οι Βρυξέλλες.

Πληροφορίες ΑΠΕ