ΔΙΕΘΝΕΣ
07/12/2014 06:39 EET | Updated 07/12/2014 10:31 EET

Ορχάν Παμούκ: Η κυβέρνηση Ερντογάν βλάπτει σοβαρά την ελευθερία έκφρασης

BULENT KILIC via Getty Images
Orhan Pamuk, Turkish novelist and winner of the 2006 Nobel Prize in Literature, arrives for a press conference before the opening of the Museum of Innocence in Istanbul on April 27, 2012. 'The Museum of Innocence', is a novel by Orhan Pamuk published in 2008. AFP PHOTO / BULENT KILIC (Photo credit should read BULENT KILIC/AFP/GettyImages)

Ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006, κατήγγειλε την ατμόσφαιρα «φόβου» που επικρατεί στη χώρα του και τις πιέσεις που ασκεί η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση στην ελευθερία του Τύπου, σε μια σπάνια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε τουρκική εφημερίδα.

«Το χειρότερο είναι ότι υπάρχει φόβος. Παρατηρώ ότι όλος ο κόσμος φοβάται, δεν είναι φυσιολογικό (…) Η ελευθερία της έκφρασης έχει πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο Παμούκ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου, που ακόμη δεν έχει μεταφραστεί, «Το μουσείο της αθωότητας».

Ο συγγραφέας κατήγγειλε τις πιέσεις που ασκεί στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας η κυβέρνηση και κυρίως τις ενέργειες της δικαιοσύνης και τις απολύσεις δημοσιογράφων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

«Πολλοί φίλοι μου λένε ότι αυτός ή εκείνος ο δημοσιογράφος έχασε τη δουλειά του. Πλέον ακόμη και οι δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στην εξουσία διώκονται. Δεν έχω δει τίποτα παρόμοιο πουθενά», επεσήμανε ο Παμούκ, 62 ετών.

Ο συγγραφέας σχολίασε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες δεν είναι ίσοι «διότι αυτό είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση», προκαλώντας αντιδράσεις διεθνώς.

«Το τελευταίο μου (βιβλίο) αναφέρεται στην καταπίεση των γυναικών στην Τουρκία (…) Αν πρέπει να επικρίνουμε την Τουρκία κοιτώντας την με μια ματιά από το εξωτερικό, θα ήταν για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία. Οι πολιτικοί μας κάνουν απερίσκεπτες δηλώσεις για το θέμα, σα να θέλουν να προκαλέσουν αντιδράσεις», είπε π Παμούκ αναφερόμενος στα σχόλια του Ερντογάν.