Στρατηγική Σαμαρά: Ψήφιση προϋπολογισμού, εκλογή ΠτΔ, αναθεώρηση Συντάγματος

Στρατηγική Σαμαρά: Ψήφιση προϋπολογισμού, εκλογή ΠτΔ, αναθεώρηση Συντάγματος
sooc

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην επόμενη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση που είναι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Ήδη, η συζήτηση που προηγήθηκε στην Βουλή προδιαγράφει ένα σκηνικό ακραίας σύγκρουσης, με τους ανεξάρτητους βουλευτές να είναι ήδη μήλον της έριδος, ενώ την ίδια στιγμή οργιάζουν οι πληροφορίες και τα σενάρια για κινήσεις στο παρασκήνιο, εκατέρωθεν προσέγγισης και άλλων βουλευτών που ανήκουν ήδη σε κοινοβουλευτικές ομάδες συγκεκριμένων κομμάτων.

Αυτό ήταν άλλωστε και το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στο εντευκτήριο και τα πολιτικά πηγαδάκια στο περιστύλιο της Βουλής, με τις εκτιμήσεις να δίνουν και να παίρνουν για το κατά ποσό είναι εφικτή - από την πλευρά της κυβέρνησης - η συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού των 180 βουλευτών.

Με τους κυβερνητικούς βουλευτές να προτάσσουν στις κατ´ ιδίαν συζητήσεις τους την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας, η γενική τους εκτίμηση είναι ότι αρχίζει να σκιαγραφείται μια θετική εικόνα για την εξασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας, με αφορμή και τη στάση των οκτώ βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, αλλά και συναδέλφων τους από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές.

«Όσο πιο κοντά στον στόχο των 180 βρίσκεται η κυβέρνηση, τόσο πιο εφικτό είναι να βρεθούν και οι βουλευτές που θα συμβάλουν να ξεπεραστεί ο στόχος αυτός» έλεγαν βουλευτές της ΝΔ, χωρίς πάντως να σφυρίζουν αδιάφορα για τυχόν εμπλοκή με την τρόικα ή ακόμα και απαιτήσεις των δανειστών να ψηφιστούν νέα μέτρα.

Στο περιθώριο της χθεσινής διαδικασίας στη Βουλή, πολλοί σχολίαζαν την κοσμοσυρροή βουλευτών της ΝΔ στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στον δεύτερο όροφο του Κοινοβουλίου.

Ο κ.Καραμανλης έφτασε στη Βουλή λίγο πριν τις 10 το βράδυ και τον υποδέχθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Όταν εκείνος πήγε στο γραφείο που διατηρεί στη Βουλή, τουλάχιστον 15 βουλευτές έσπευσαν να τον δουν και να ανταλλάξουν απόψεις μαζί του για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ανάμεσα τους οι Γιώργος Βλάχος, Δάνης Τζαμτζής, Κώστας Γκιουλέκας, Προκόπης Παυλόπουλος, Γιάννης Καράμπελας, Ασημί να Σκόνδρα, Ηλίας Βλαχογιάννης, Αλεξ. Κοντός, Στ. Καλογιάννης, Δ. Μπατσάτα, Αν Κουτσούμπας και άλλοι πολλοί.

Δημοφιλή