ΔΙΕΘΝΕΣ
09/12/2014 18:31 EET | Updated 09/12/2014 18:31 EET

Συμφωνία Βρετανίας – Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους

ASSOCIATED PRESS
British Prime Minister David Cameron, left, and his Turkish counterpart Ahmet Davutoglu shake hands after a news conference in Ankara, Turkey, Tuesday, Dec. 9, 2014. Cameron also met President Recep Tayyip Erdogan and discussions are likely to focus on the fight against Islamic State group in Syria and Iraq. Cameron is expected to bring up the problem of British citizens entering Turkey in order to join IS group in Syria and Iraq.(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Περισσότερες πληροφορίες για τους ξένους μαχητές στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι δρουν στη Συρία και το Ιράκ θα μοιράζονται η Βρετανία και η Τουρκία, με στόχο αυτοί να μην αποτελέσουν απειλή όταν επιστρέψουν στη χώρα τους, όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα, ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία και η Τουρκία πολεμούν «έναν κοινό εχθρό, την ακραία τρομοκρατία».

«Ο πρωθυπουργός (Νταβούτογλου) και εγώ συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να ανταλλάσσουμε ακόμη περισσότερες πληροφορίες», επεσήμανε ο Κάμερον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι συζητήσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του αφορούσαν «μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την καταπολέμηση του ΙΚ και την αποκατάσταση της σταθερότητας σε αυτή την περιοχή του κόσμου».

«Αυτό που χρειαζόμασταν στο Ιράκ είναι αυτό που χρειαζόμαστε στη Συρία: να δούμε να εγκαθίσταται μια νέα κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί όλο τον λαό», σχολίασε ο Κάμερον.

«Θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά διότι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν (…) στη Συρία και το Ιράκ είναι άνθρωποι που μας απειλούν στην πατρίδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όλα αυτά έχουν στόχο να κάνουν τους ανθρώπους πιο ασφαλείς στην Τουρκία και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο ασφαλείς στη Βρετανία», συνέχισε ο Κάμερον.

Ο Νταβούτογλου υπερασπίστηκε την Τουρκία, η οποία έχει δεχθεί κατηγορίες περί του ότι οι έλεγχοι στα σύνορά την ήταν ελλιπείς.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να ανησυχεί περισσότερο από την Τουρκία από την τρομοκρατία στη Συρία και το Ιράκ (...). Οι προσπάθειες της Τουρκίας θα πρέπει να υποστηριχθούν», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post