ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/12/2014 02:55 EET | Updated 09/12/2014 06:07 EET

Νέα συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου για την υποψηφιότητα της προεδρίας. Οι 3 πιθανές ημερομηνίες πρόωρων εκλογών

Sooc

Θα είναι άντρας ή γυναίκα;

Θα είναι πολιτικό ή μη πρόσωπο;

Θα είναι Κεντροδεξιός ή Κεντροαριστερός;

Τρία ερωτήματα ζητούν απαντήσεις με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα αφού ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μέσω διαγγέλματος θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό εξηγώντας την απόφαση του να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, αλλά ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και το όνομα του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια.

Μετά την συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου για την πραγματοποίηση της πρώτης ψηφοφορίας στις 17/12 και της τελευταίας - όπου απαιτούνται και οι 180 βουλευτές - για τις 29/12, η ονοματολογία δίνει και παίρνει, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (Mega) να επιμένει ότι "δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι ο υποψήφιος", αλλά να εκφράζει την ελπίδα του ότι θα πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο, που θα πρέπει να είναι σύμβολο ενότητας, συναινετικός, μετριοπαθής, ίσως και η πρώτη γυναικεία υποψηφιότητα!

Ίσως για αυτό και το όνομα της Μαριέττας Γιαννάκου επανηλθε στο προσκήνιο, πλαισιωμένο από πληθώρα ονομάτων όπως του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Σταύρου Δήμα, του πρώην Ευρωπαίου διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου, του πρώην Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, του καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου, του Αλέκου Παπαδόπουλου και του προέδρου του Δικαστηρίου της ΕΕ Βασίλη Σκουρή.

Η τελική "ζαριά" για τον εκλεκτό της συγκυβέρνησης αναμένεται να πέσει σήμερα σε νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου που θα έχουν στις 3 το μεσημέρι, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αν τελικά υπάρξει συμφωνία των δυο, τότε ο Πρωθυπουργός θα καλέσει στο τηλέφωνο τον υποψήφιο για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα και εφόσον λάβει θετική απάντηση, τότε ο κ.Σαμαράς μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος θα ανακοινώσει το όνομα του.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα γνωρίζουμε και τις τελικές ημερομηνίες για τις τρεις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν όπως προβλέπεται - αν και το Μέγαρο Μαξίμου πρότεινε τρεις ημερομηνίες 17/12, 22/12, 29/12 - αφού τότε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα ανακοινώσει την ημερήσια διάταξη, ενώ θα έχει προηγηθεί η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σε περίπτωση που η πρώτη ψηφοφορία δεν συγκεντρώσει τον αριθμό των 200 βουλευτών, τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, όποτε και πάλι απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών. Αν και πάλι καταγράφει αδιέξοδο, τότε ακολουθεί και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου.

Σε περίπτωση εκλογικής αποτυχία στη προεδρική εκλογή,, τότε διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, με πιθανές ημερομηνίες για προσφυγή στις κάλπες την 18η Ιανουαρίου, την 25η Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ήταν έτοιμος το βράδυ της Κυριακής, κλείνοντας την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα για την προεδρική εκλογή, ωστόσο την τελευταία στιγμή, και ενώ είχε κατέβει από το βήμα ο Αλέξης Τσίπρας, αποφασίστηκε σε μίνι σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή, να αναβάλει για λίγες ώρες τις ανακοινώσεις, προκειμένου να έχει στα χέρια του την απόφαση του Εurogroup.