Η CIA, οι ανακρίσεις και τα βασανιστήρια

Η CIA, οι ανακρίσεις και τα βασανιστήρια
Danita Delimont via Getty Images

Αίσθηση σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις σχετικά με τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιούσε η CIA, αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Στην έκθεση της γερουσίας των ΗΠΑ (480 σελίδες) που δόθηκε στην δημοσιότητα, γίνεται λόγος για σκληρά βασανιστήρια σε κρατούμενους- ύποπτους για τρομοκρατία.

Οι τακτικές των ανακριτών της CIA φαίνεται να περιελάμβαναν εβδομάδες στέρησης ύπνου, χαστούκια και βίαια σπρωξίματα, περιορισμός σε μικρά κουτιά, μακροχρόνια απομόνωση και απειλές θανάτου! Τρεις από τους κρατούμενους υποβλήθηκαν αποδεδειγμένα στην τεχνική του εικονικού πνιγμού, ενώ πολλοί εμφάνισαν βαριές ψυχώσεις.

Σημειώνονται δυο ακόμα στοιχεία: Πρώτων, ότι αυτές οι μέθοδοι, παρά την σκληρότητα τους, δεν απέδωσαν τελικά καρπούς. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση «μεταξύ των 6 εκατ. εγγράφων της CIA που μελετήθηκαν, δεν ανακαλύφτηκε ούτε μία περίπτωση άντλησης χρήσιμων πληροφοριών ως αποτέλεσμα βασανισμού κρατουμένου». Δεύτερον, είχαν τεράστιο οικονομικό κόστος. Το πρόγραμμα αυτό επινόησαν ιδιώτες, συμβασιούχοι ψυχολόγοι, η εταιρεία των οποίων αμείφθηκε με 80 εκατ. δολάρια για τις συμβουλές της.

Αποκαλύπτονται μάλιστα και συγκεκριμένες περιπτώσεις κρατουμένων- υπόπτων για τρομοκρατία, οι οποίοι φαίνεται να βασανίστηκαν από τους ανακριτές της CIA.

Ο Αμπού Ζουμπάιντα κρατήθηκε 47 ημέρες σε πλήρη απομόνωση σε μυστική φυλακή της Ταϊλάνδης, προτού υποβληθεί σε σωματικά βασανιστήρια. Ο πρώην σωματοφύλακας του Μπιν Λάντεν, Ρέντα αλ Νατζάρ υποβλήθηκε σε ένα μήνα στέρηση ύπνου.

Ο Γκιούλ Ραχμάν, ύποπτος για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα, ανακρίθηκε εντατικά το 2002 σε μυστική φυλακή του Αφγανιστάν. Οι Αμερικανοί δεσμοφύλακες του τον έδεσαν στον τοίχο με αλυσίδες και τον υποχρέωσαν να παραμείνει εκεί μέσα γυμνός.

Για να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη έκθεση, οι συντάκτες της μελέτησαν τηλεγραφήματα της CIA, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και καταθέσεις απόστρατων πρακτόρων. Τη διαφωνία τους με το πόρισμα της έκθεσης εξέφρασαν χθες ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, ο προκάτοχός του την εποχή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Τζορτζ Τένετ, καθώς και η ρεπουμπλικανική ηγεσία του Κογκρέσου.

Το μεγάλο θέμα που έχει δημιουργηθεί, προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, στη θητεία του, οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τέτοιες μεθόδους, οι οποίες «αντιβαίνουν στις αρχές μας».

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η Ελλάδα ήταν μια από τις 54 χώρες που συνεργάστηκαν με τη CIA για τη συλλογή πληροφοριών. Και επιπλέον, προσφέροντας υπηρεσίες όπως κράτηση υπόπτων και διευκόλυνση μεταφοράς τους.

Στις επιχειρήσεις της CIA συνεργάστηκαν συνολικά και συμμετείχαν 25 ευρωπαϊκά κράτη.

Πιέσεις για να μη δημοσιευτεί η έκθεση

Κατά την παρουσίασή της, η εκπρόσωπος της Επιτροπής και Γερουσιαστής, Νταιάν Φαϊνστάιν, τόνισε ότι υπήρξαν πολλές πιέσεις για τη μη δημοσιοποίηση της έκθεσης, οι οποίες και δημιούργησαν καθυστερήσεις στην αντικειμενική σύνταξή της.

Ωστόσο, η Γερουσία αποφάσισε να τη βγάλει στο «φως» αφενός για να σταματήσουν δημοσιεύματα που παραπληροφορούν για τα αληθινά συμβάντα, αφετέρου γιατί μεγάλη μερίδα των περίπου 1.000 εργαζομένων της CIA σήμερα, διαφωνούν για τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν.

Δημοφιλή