Οι μνημονιακές υποχρεώσεις μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι μνημονιακές υποχρεώσεις μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
sooc

Τις εκκρεμότητες που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επεξεργάζονται αυτές τις ημέρες αξιωματούχοι της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της Κομισιόν, δεν πρόκειται να περιορίσει τις απαιτήσεις της απέναντι στην Ελλάδα εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και ως εκ τούτου θεωρούν ότι όσα περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση πραγματολογική έκθεση (factual report) για τα πεπραγμένα της Ελλάδας, αλλά και τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να υλοποίηση η κυβέρνηση έως το τέλος Φεβρουαρίου, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στο σύνολο τους.

Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα οι βοηθοί των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group) θα καθορίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της δίμηνης παράτασης του ευρωπαϊκού σκέλους του Μνημονίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς από χθες έχουν στα χέρια τους το σχετικό αίτημα που υπέβαλε επίσημα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση υπέβαλε και το αίτημα για ένταξη της χώρας στην προληπτική γραμμή χρηματοδότησης (ECCL) από των Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF/ESM). Παρόλα αυτά οι τελικές αποφάσεις από την Κομισιόν για τη νέα γραμμή χρηματοδότησης, δεν πρόκειται να ληφθούν εφόσον δεν ολοκληρωθεί πρώτα η τρέχουσα αξιολόγηση από τους επικεφαλής της τρόικας.

Το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Eurogroup, περιλαμβάνει σε πρώτη φάση οι εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα να συζητηθούν στο πρώτο προγραμματισμένο Eurogroup της νέας χρονιάς, που συνεδριάζει στις 26 Ιανουαρίου. Αντίστοιχα ο στόχος είναι οι τελικές αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και την ενεργοποίηση της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης, να ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη σύνοδό τους στις 16 Φεβρουαρίου.

Σε πρώτη φάση, το σημερινό Euro Working Group θα δρομολογήσει τις διαδικασίες ώστε να εγκριθεί η παράταση του Μνημονίου ως το τέλος Φεβρουαρίου από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης, τα οποία θα έχουν στα χέρια τους την ενδιάμεση έκθεση της τρόικας με τα μέτρα που εκκρεμεί να υλοποιήσει η Ελλάδα.

Ωστόσο, η υποβολή των δύο αιτημάτων από την ελληνική πλευρά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το χρονοδιάγραμμα θα ακολουθηθεί όπως έχει αποφασιστεί από το Eurogroup της Δευτέρας.

Οι πολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν εάν οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στις αρχές του έτους στην Αθήνα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Και αυτό γιατί στην περίπτωση που η Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, τότε θεωρείται δεδομένο ότι οι ελεγκτές δεν πρόκειται να επιστρέψουν πριν από εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Μάλιστα σύμφωνα με έμπειρους παραρατηρητές δεν αποκλείεται σε αυτή την περίπτωση να χρειαστεί να συμφωνηθεί ακόμα μια παράταση του υφιστάμενου μνημονίου, καθώς δεν θα υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Δημοφιλή