ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/12/2014 06:54 EET | Updated 11/12/2014 06:54 EET

Προκλήσεων συνέχεια για Ερντογάν: Σύντομα γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου

Burhan Ozbilici/AP
Turkish President Recep Tayyip Erdogan listens to his Russian counterpart Vladimir Putin during a joint news conference at the new Presidential Palace in Ankara, Turkey, Monday, Dec. 1, 2014. Putin arrived in Turkey for a one-day visit and met with Erdogan at his huge new palace on once-protected farm land and forest in Ankara, becoming the second foreign dignitary after the Pope Francis to be hosted at the lavish, 1000-room complex.(AP Photo/Burhan Ozbilici)

«Τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο έως ότου συμφωνηθεί ένας δίκαιος διαμοιρασμός των φυσικών πόρων με την ελληνοκυπριακή διοίκηση», δεσμεύτηκε ότι θα προστατέψει ο Ταγίπ Ερντογάν σε χθεσινές του δηλώσεις, μιλώντας σε τελετή για τα 60 χρόνια τουρκικού πετρελαίου, σκληραίνοντας ολοένα και περισσότερη τη στάση της Τουρκίας και περιορίζοντας την εύρεση συμβιβαστικής λύσης και αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι σύντομα θα γίνει γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου και ότι το σεισμογραφικό σκάφος Μπαρμπαρός θα παραμείνει στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν λαμβάνει υπόψη τις δικές τους προειδοποιήσεις, τότε και η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες της για φυσικό αέριο στην Κύπρο» και συνέχισε λέγοντας ότι «Δόξα τω Θεό κάνουμε τις έρευνές μας με το δικό μας πλοίο.

Πολύ σύντομα θα κάνουμε και τη δική μας γεώτρηση. Εμείς από την αρχή λέγαμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων».

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι πλέον η Τουρκία έχει αρχίσει να κατασκευάσει το δικό της πλοίο στην Τούζλα και ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα αρχίσουν εργασίες γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα. «Γι αυτό μπορούμε δόξα τω Θεό να κατασκευάσουμε τη δική μας πλατφόρμα στο δικό μας ναυπηγείο. Πού είμαστε και πού φτάσαμε, μπορούσαμε πριν 12 χρόνια, να τα συζητούμε αυτά; Η Τουρκία μετατρέπεται με ταχύτητα σε βάση ενέργειας στην περιοχή».

Πηγή: Φιλευθερος