Οι εκλογές θα κρινουν την επιστροφή της τρόικας

Οι εκλογές θα κρινουν την επιστροφή της τρόικας
sooc

Εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, επέστρεψαν από χθες στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Οι τεχνοκράτες της τρόικας εγκαταστάθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και ξεκίνησαν ήδη το “ξεσκόνισμα” των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014.

Παράλληλα, τα στελέχη της τρόικας έχουν λάβει εντολή να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2015, αλλά και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση μέσω των e-mail που απέστειλε στους δανειστές το υπουργείο Οικονομικών τις προηγούμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψήφισης του προϋπολογισμού, η τρόικα επιμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 1,7δισ ευρώ ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, γεγονός που σημαίνει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει αγεφύρωτο.

Παρόλα αυτά η παρουσία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα δεν αποτελεί προπομπό για την επιστροφή των επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιωματούχοι της Κομισιόν αποφεύγουν ακόμα και να προβλέψουν την πιθανή ημερομηνία επανέραξης των διαπραγματεύσεων, καθώς όπως λένε όλα θα κριθούν από τις πολιτικές εξελίξεις.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες και εφόσον η παρούσα Βουλή εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ), το πιο πιθανό σενάριο είναι οι κ.κ. Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο(Κομισιόν) να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές του 2015.

Ωστόσο, εάν η εκλογή ΠτΔ δεν επιτευχθεί από την παρούσα Βουλή και η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, τα πράγματα περιπλέκονται καθώς οι δανειστές θα πρέπει να περιμένουν την εκλογή νέας κυβέρνησης.

Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται απίθανη η επιστροφή της τρόικας πριν από τις 15 Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν εκλεγεί νέος ΠτΔ και ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, με δεδομένο ότι θα απομένουν μόλις 10-15 ημέρες έως την λήξη της δίμηνης παράτασης του μνημονίου, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τις αποφάσεις που θα λάβουν οι δανειστές σχετικά με την επανέναρξη της αξιολόγησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν όχι μόνο το χρόνο επανέναρξης της αξιολόγησης από την τρόικα, αλλά και την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την ενεργοποίηση της πιστωτικής γραμμής στήριξης (ECCL) που προβλέπεται για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, όπως και της συζήτησης για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα