Νέα βόμβα Τόμσεν: Ζητά αυτόνομη γραμματεία φορολογικών εσόδων

Νέα βόμβα Τόμσεν: Ζητά αυτόνομη γραμματεία φορολογικών εσόδων
eurokinissi

Τελικά κάθε μέρα που περνάει, μαθαίνουμε και νέους όρους που έθεσαν οι Τροϊκάνοι και τελικώς οδηγηθήκαμε στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι.

Ένα νέο όρο που έθεσε προσωπικά ο Πόλ Τόμσεν στην ελληνική κυβέρνηση μέσω εγγράφου, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».Ο όρος αυτός σύμφωνα με την εφημερίδα, έκλεισε την οποία προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να επέλθει συμφωνία και ουσιαστικά προκάλεσε αλυσιδωτά πολιτικές αντιδράσεις με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής.

Στο έγγραφο των Τροϊκανών, θίγεται για πρώτη και με κατηγορηματικό τρόπο, την ανάγκη να δημιουργηθεί ανεξάρτητος οργανισμός εσόδων( σ.σ στα πρότυπα του Αμερικανικού IRS), με ξεχωριστή δομή από το υπουργείο Οικονομικών και ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο.

Άρα, οι δανειστές επανέρχονται στο αίτημα τους για τη λειτουργία ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων, καθώς όπως αναφέρουν: «Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει σημαντικά την αυτονομία και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης. Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής για την ίδρυση Οργανισμού διαχείρισης των φορολογικών εσόδων, με την κατάλληλη αυτονομία από το υπουργείο οικονομικών. Ο Οργανισμός θα διοικείται από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αναπτύσσει και εγκρίνει τη στρατηγική για τους ανθρώπους και τον προϋπολογισμό του.»

Σε έγγραφο που απέστειλαν οι δανειστές προς του υπουργούς οικονομικών του Eurogroup, περιγράφονται λέξη προς λέξη, οι απαιτήσεις τους, για να επιστρέψουν στην Αθήνα. Συγκεκριμένα:

Για τον προϋπολογισμό και τον ΦΠΑ, οι δανειστές επισημαίνουν την ελληνική δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3% του ΑΕΠ για το 2015 και του 4% για το 2016. Γνωστοποιούν ότι ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε για αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13% , όμως ζητούν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό με την ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και την κατάργηση των προνομίων πρόωρης συνταξιοδότησης. Ακόμη επισημαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη συγκράτησης των συνταξιοδοτικών δαπανών και λήψης μέτρων που θα οδηγούν στη σύνδεση του ύψους των εισφορών με τις παροχές σε όλα τα Ταμεία.

Επιπρόσθετα, για τους μισθούς του δημοσίου, επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε για ένα ουδέτερο δημοσιονομικά μισθολόγιο, από τον Ιανουάριο του 2016, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο υπουργείο οικονομικών, με τον εξορθολογισμό των επιδομάτων.

Πηγή: Το Βήμα

Δημοφιλή