Βρέθηκε μετά από 87 χρόνια η πρώτη χριστουγεννιάτικη ταινία του Disney

Βρέθηκε μετά από 87 χρόνια η πρώτη χριστουγεννιάτικη ταινία του Disney

Στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Νορβηγίας, εντοπίστηκε μετά από 87 χρόνια, το...εξαφανισμένο, αντίγραφο της πρώτης χριστουγεννιάτικης ταινίας καρτούν της Walt Disney από την οποία είχαν απομείνει μόλις μερικά δευτερόλεπτα!

Πρόκειται για την ταινία «Άδειες Κάλτσες» (Empty Socks), με πρωταγωνιστή τον Όσβαλντ, το Τυχερό Κουνέλι (video) -που ήταν και ο «πρόγονος» του Μίκι Μάους ο οποίος εμφανίστηκε σε 26 ταινίες του Walt Disney.

Το φιλμάκι είχε εξαφανιστεί από το 1927 και πλέον ουδείς το αναζητούσε, μέχρι που η εταιρεία κολοσσός στο χώρο του κινηματογράφου ενημερώθηκε για τον εντοπισμό του από τη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης. Πριν βρεθεί η συγκεκριμένη κόπια, η μόνη διαθέσιμη ήταν μόλις 25 δευτερολέπτων και διατηρείται μέχρι σήμερα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Χαμένο στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Ο εντοπισμός του φίλμ, έγινε κατά τη διάρκεια απογραφής στην Εθνική Βιβλιοθήκη. «Στην αρχή δεν γνωρίζαμε τι ήταν και πολύ περισσότερο πως ήταν ένα χαμένος κινηματογραφικός θησαυρός» δήλωσε στον Guardian ένας από τους αρχειοθέτες της βιβλιοθήκης, καθώς όπως εξήγησε δεν έφερε κάποια ένδειξη.

Η αρχική κόπια της ταινίας ήταν διάρκειας 5:30 λεπτών. Αλλά στο φιλμάκι που εντοπίστηκε στη Νορβηγία υπάρχει ένα κενό μεταξύ του 30ου και 60ου δευτερολέπτου μετά τη μέση της ταινίας.

Τελικά όμως ο καρτουνίστας Ντέιβιντ Γκέρσταϊν, της Disney ο οποίος εξέτασε το φιλμ αποφάνθηκε πως πρόκειται για αυθεντικό φιλμ της εταιρείας από τη συγκεκριμένη ταινία. Μάλιστα, η Βιβλιοθήκη φρόντισε να μετατρέψει το εύρημα της σε ψηφιακή μορφή πριν το αποστείλει στη Walt Disney Company.

Το νορβηγικό φιλμάκι, ανήκε αρχικά σε ιδιώτη και στη συνέχεια «πέρασε» στην κατοχή του Ινστιτούτου Νορβηγικού Κινηματογράφου που με τη σειρά του το παρέδωσε στα αρχεία της Νορβηγικής Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Πηγή: The Guardian

Δημοφιλή