Κοινοβουλευτική επιτροπή διερευνά το ρόλο Βρετανών στους βασανισμούς κρατουμένων από τη CIA

«Αγγίζουν» τη Βρετανία οι αποκαλύψεις για βασανισμούς κρατουμένων στις ΗΠΑ
Fast for Justice - Day 9: As protesters fasted and marched, the detainees whom they represented fasted and protested for three days inside their cells in solidarity.Photograph by Justin Norman.
Fast for Justice - Day 9: As protesters fasted and marched, the detainees whom they represented fasted and protested for three days inside their cells in solidarity.Photograph by Justin Norman.
Shrieking Tree/Flickr

Στο βρετανικό κοινοβούλιο «πηγαίνουν» οι αποκαλύψεις βασανισμών κρατουμένων μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να της παραδώσουν τμήματα από την έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου για την CIA, προκειμένου να μάθει αν Βρετανοί κατάσκοποι συμμετείχαν στα βασανιστήρια ή στην έκδοση κρατουμένων που ακολουθούσε η αμερικανική υπηρεσία.

Αν η Επιτροπή Ασφαλείας και Μυστικών Πληροφοριών (ISC) εντοπίσει ενδείξεις τέτοιας «συμπεριφοράς», θα καλέσει για κατάθεση πρόσωπα που προέρχονται από το κεντροαριστερό Εργατικό κόμμα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος την εποχή στην οποία αναφέρονται οι κατηγορίες στην έκθεση βρισκόταν στην εξουσία.

«Αν αξιωματικοί των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν παρόντες στους βασανισμούς ανθρώπων, τότε είναι συνένοχοι στα βασανιστήρια», δήλωσε ο προεδρεύων της ISC και πρώην υπουργός Εξωτερικών σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ.

Όπως τόνισε, κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια σε όλες τις αρχές της Βρετανίας, «θα ήταν κάτι που θα έπρεπε να γίνει γνωστό στον λαό». Όπως εξήγησε, η επιτροπή θα ζητήσει τόσο από τη Γερουσία των ΗΠΑ όσο και από την αμερικανική κυβέρνηση την πρόσβαση στις σχετικές αναφορές στην έκθεση για την CIA στο πλαίσιο της δικής της έρευνας για τις μεθόδους που ακολουθούσαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Αν κριθεί απαραίτητο, είπε, η επιτροπή θα καλέσει κατασκόπους και εν ενεργεία και πρώην υπουργούς για να μάθει την αλήθεια. Ο ίδιος τόνισε ότι ελπίζει η έκθεση της επιτροπής του για το θέμα αυτό να είναι έτοιμη το 2015.

Οι αποκαλύψεις στις ΗΠΑ και ο ρόλος των ΜΙ6, ΜΙ5

Η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι η CIA παραπλάνησε τον Λευκό Οίκο και τους Αμερικανούς για την αποτελεσματικότητα των «προωθημένων τεχνικών ανάκρισης» που εφάρμοζε μετά την 11η Σεπτεμβρίου και ότι οι τεχνικές αυτές ήταν πολύ σκληρότερες από,τι εθεωρείτο.

Ήδη, η δημοσιοποίησή της έχει εγείρει ερωτήματα στην Πολωνία και σε άλλες χώρες που όπως αναφέρεται στην έκθεση ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα για το αν και τι γνώριζαν οι ηγεσίες τους.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ζήτησε από τον στενό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να κρατήσει μυστικά για λόγους εθνικής ασφαλείας τα τμήματα της έκθεσης που αναφέρονται στη δραστηριότητα των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας MI6 και MI5 κατηγορούνται εδώ και χρόνια ότι συμμετείχαν στα βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία. Αλλά οι επικεφαλής των MI5 και MI6 έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα βασάνιζαν υπόπτους για να αποσπάσουν πληροφορίες και υπουργοί έχουν επίσης αρνηθεί ότι γνώριζαν για την αποστολή υπόπτων για να ανακριθούν με βασανιστήρια στο εξωτερικό.

στόσο, ένα άνδρας λιβυκής καταγωγής υποστηρίζει ότι ο ίδιος και η έγκυος σύζυγός του απήχθησαν το 2004 από τις αμερικανικές δυνάμεις με την βοήθεια της MI6 και παραδόθηκαν στις κυβερνητικές δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, οι οποίες τους βασάνισαν.

Επιπλέον, ένας Πακιστανός υποστηρίζει ότι βασανίστηκε με την μέθοδο του εικονικού πνιγμού από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στο Ιράκ το 2004 και ένας πρώην υπουργός των Εργατικών ισχυρίζεται ότι ενδέχεται να έχει υπάρξει "η σπάνια περίπτωση" κατά την οποία βρετανοί κατάσκοποι γνώριζαν για βασανιστήρια από τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή