ΔΙΕΘΝΕΣ
15/12/2014 11:58 EET | Updated 15/12/2014 14:59 EET

Αυτός είναι ο Ιρανός Τζιχαντιστής που κρατά ομήρους στο Σίδνεϊ. Σεσημασμένος και επικίνδυνος λεει η αστυνομία

SERGIO DIONISO/AAP
Man Monis, also known as Sheik Haron speaks to the media as he leaves Downing Centre Local Court in Sydney on Tuesday, Nov. 10, 2009.

Το όνομα του ενόπλου τζιχαντιστή που κρατά δεκάδες ομήρους σε καφετέρια στο Σίδνεϊ έδωσε αστυνομική πηγή στα ξένα μέσα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ένοπλος φέρεται να είναι ένας Ιρανός, που έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις αρχές. H αστυνομία έκανε έφοδο στην καφετέρια, μετά από 16 ώρες ομηρίας, ενώ ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί.

Στο σημείο έσπευσαν οι πρώτες βοήθειες.

Η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει χρήση πραγματικών πυρών, χωρίς να διευκρινιστεί εάν αυτό αφορά μόνον τους αστυνομικούς ή και τον δράστη.

Το όνομα του φερόμενου ως δράστη είναι Μαν Χαρόν Μονίς, 49 ετών Ιρανός μετανάστης και αυτοαποκαλούμενος σεΐχης.

Πηγή που πρόσκειται στην αστυνομία της Αυστραλίας ανέφερε ότι ο φερόμενος ως δράστης, έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση και είναι γνωστός στις αρχές διότι έχει στείλει απειλητικές επιστολές στις οικογένειες Αυστραλών στρατιωτών οι οποίοι έχουν σκοτωθεί στο εξωτερικό. Επίσης οι κατηγορίες εναντίον του περιλαμβάνουν και συνέργεια σε φόνο της πρώην συζύγου του, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση. Πηγή του Sky News δήλωσε: «Η λίστα των κατηγοριών εναντίον του είναι τεράστια και ιδιαίτερα ανησυχητική». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μαν Χαρόν Μονίς μετανάστευσε στην Αυστραλία του 1996 από το Ιράν. Ζούσε στα προάστια του Σίδνεϊ και ήταν «ριζοσπαστικός ισλαμιστής».

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, αναφέροντας μόνο ότι γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη.

«Δεν υπάρχει επιχειρησιακός λόγος το όνομά του αυτό να αποκρύβεται από εμάς τώρα», ανέφερε η αστυνομική πηγή.

Έλληνας όμηρος

Νωρίτερα, Από την καφετέρια, ενώ ήταν ακόμη σε εξέλιξη η ομηρία, είχαν βγει 13 όμηροι, σε δύο δόσεις, χωρίς να γίνει γνωστό αν είχαν αποδράσει ή αν είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Ανάμεσα στους πρώτους ήταν και ο ομογενής δικηγόρος, ο Στέφαν Μπαλαφούτης.