ΔΙΕΘΝΕΣ
19/12/2014 12:57 EET | Updated 19/12/2014 13:26 EET

Η Εισαγγελία της Τουρκίας ζητά την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Φετουλάχ Γκιουλέν

BULENT KILIC via Getty Images
A Turkish protester holds up a placard with pictures of Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan (L) and the United States-based Turkish cleric Fethullah Gulen reading 'We will cast them down' during a demonstration against corruption in the Kadikoy district of Istanbul on December 25, 2013. Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan replaced nearly half his cabinet in a dramatic reshuffle late on December 25 after a spreading graft scandal forced the resignation of three top ministers and t

Την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ηγέτη με τον οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ζητά Εισαγγελέας από τις δικαστικές αρχές της Άγκυρας.

Η κατηγορία, βάσει της οποίας ζητείται η έκδοση εντάλματος δεν έχει διευκρινιστεί αλλά σε κάθε περίπτωση ο Γκιουλέν έχει κατ' επανάληψη κατηγορηθεί από τον Ερντογάν πως είναι συνωμοτεί σε βάρος του, προκειμένου να τον ανατρέψει.

Ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμη δικαστική απόφαση, όπως διευκρινίστηκε τουλάχιστον από κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα, η δημόσια τηλεόραση της Τουρκίας—το δίκτυο TRT Haber—είχε μεταδώσει ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γκιουλέν, αλλά τελικά το ρεπορτάζ αποσύρθηκε από τον ιστότοπο χωρίς να εξηγήσει γιατί.

Σημειώνεται πως μόλις πριν πέντε ημέρες στο στόχαστρο το διωκτικών αρχών της Τουρκίας μπήκαν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον Γκιουλέν με τη τουρκική αστυνομία να πραγματοποιεί εφόδους και να συλλαμβάνει 24 συνολικά εργαζόμενους σε αυτά.

Μεταξύ αυτών και ο διευθυντή της εφημερίδας Ζαμάν, Εκρέμ Ντουμανλί καθώς και πρώην διοικητές της αστυνομίας. Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος 32 ατόμων και μεταξύ των οποίων και οι παραγωγοί και εργαζόμενοι σε δραματικές σειρές του καναλιού Samanyolu καθώς και ο πρόεδρος του τηλεοπτικού αυτού ομίλου.

Και αυτή η κίνηση αποτελούσε ένα ακόμη επεισόδιο στην ολική ρήξη που έχει επέλθει μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν μετά και τη στάση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πνευματικού ηγέτη κατά την αποκάλυψη σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς στην κυβέρνηση Ερντογάν, οι οποίες άγγιζαν ακόμη και το οικογενειακό του περιβάλλον.

«Είναι εικόνα ντροπής αυτή για την Τουρκία», δή

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ