ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20/12/2014 04:11 EET | Updated 20/12/2014 05:57 EET

Οι καταγγελίες περί χρηματισμού σκιάζουν τις 2 ψηφοφορίες προεδρικής εκλογής

eurokinissi

Και τώρα που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα ακολουθήσει.

Λίγες ημέρες πριν τις δύο προγραμματισμένες ψηφοφορίες για την εκλογή ή όχι του Σταύρου Δήμα που θα καθορίσει αν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, το κοινοβούλιο και οι βουλευτές βράζουν.

Στα δημοσιογραφικά γραφεία, τις δικαστικές αρχές και το κοινοβούλιο κυκλοφορούν cd , δισκέτες, ανακοινώσεις με εκατέρωθεν κατηγορίες για λαδώματα, μίζες και υπόνοιες χρηματισμού.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής όταν σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος είπε ότι ο φίλος του και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης προσεγγίστηκε από μεσάζοντα για να τον δωροδοκήσει, προκειμένου να ψηφίσει υπέρ του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Σταύρου Δήμα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Χαϊκάλη, ο φερόμενος ως μεσάζων, Γιώργος Αποστολόπουλος –το όνομά του έγινε γνωστό στη διάρκεια της ημέρας από διαρροές κι όχι εξαρχής-, τού πρότεινε 700.000 ευρώ σε ρευστό, διακανονισμό δανείου του στην τράπεζα και συμβόλαιο με διαφημιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η προσφορά ανερχόταν συνολικά σε 2-3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος ο Γ. Αποστολόπουλος, στέλεχος χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος κατά πληροφορίες ήταν στο παρελθόν συνεργάτης των πρωθυπουργών Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά, αλλά και συνεργάτης του ίδιου του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση χαρακτηρίζοντας τις καταγγελίες Χαϊκάλη «αστυνομικό σενάριο» υποκινούμενες από δόλια κομματικά συμφέροντα.

«Πρόκειται για θεατρικό αστυνομικό σενάριο με πρωταγωνιστή έναν έμπειρο κωμικό ηθοποιό και σκηνοθέτη ένα μανιώδη showman» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες Χαϊκάλη, ο Γ.Αποστολόπουλος τον προσέγγισε δύο φορές, ενώ στο τρίτο ραντεβού, στο σπίτι του ηθοποιού όπου θα του έφερνε τα χρήματα -για το οποίο είχε ειδοποιηθεί και η αστυνομία- ο Αποστολόπουλος ακύρωσε τη συνάντηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι Παύλος Χαϊκάλης και Πάνος Καμμένος έκαναν γνωστό πως υπάρχει και οπτικοακουστικό ντοκουμέντο, το οποίο απέστειλαν στα πολιτικά κόμματα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε να παραλάβει το CD αποστέλλοντάς το στον εισαγγελέα ως «παράνομο υλικό» ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για προβοκάτσια που έχει στηθεί από ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μάλιστα πρώτη στη δημοσιότητα φωτογραφίες που εμφανίζουν τον κ. Αποστολόπουλο, που διετέλεσε στενός σύμβουλος του κ. Καμμένου, σε συνάντηση του αρχηγού των ΑΝΕΛ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το CD έφτασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και σύμφωνα με τον νόμο, αμέσως ο Χαράλαμπος Αθανασίου, χωρίς ν' ανοίξει το φάκελο, το διαβίβασε στον εισαγγελέα Εφετών, Παν. Παναγιωτόπουλο, που διεξάγει τη σχετική έρευνα.

Σε κάθε περίπτωση σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα ζήτησαν να πέσει φως στην υπόθεση το ταχύτερο δυνατό από τη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Χαϊκάλης, το βράδυ της Παρασκευής παρέλασε σχεδόν σε όλα τα κανάλια και στις καταγγελίες του ενέπλεξε τον πρωθυπουργό με αποτέλεσμα την άμεση, οργισμένη και πρωτοφανή αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει μήνυση σε βάρος του βουλευτή.

Φωτιά και στην Κεντροαριστερά

Στον απόηχο Χαϊκάλη, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Θόδωρος Παραστατίδης, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους, άφησαν σοβαρούς υπαινιγμούς για τους ανεξάρτητους βουλευτές (Λυκούδης, Αηδόνης, Ψαριανός, Νταβρής) που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα.

Μήνυση κατά των ανεξάρτητων βουλευτών Θεόδωρου Παραστατίδη και Οδυσσέα Βουδούρη που άφησαν βαριές υπόνοιες ότι οι τέσσερις εκ των πέντε ανεξάρτητων βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα χρηματίστηκαν, θα καταθέσουν το Σάββατο οι Σπύρος Λυκούδης και Χρήστος Αηδόνης.

Σε διευκρινιστίκη ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά αποσύρουν τις υπόνοιες περί χρηματισμού εκείνων των ανεξάρτητων βουλευτών που είχαν υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προχώρησαν οι επίσης ανεξάρτητοι Βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Θεόδωρος Παραστατίδης.

Όπως αναφέρουν η δήλωσή τους δεν στόχευε να απαξιώσει κανένα συνάδελφο «και ακόμα περισσότερο δεν αποτελεί "κατηγορία" προς κανέναν».

Επιμένουν ωστόσο ότι οι καταγγελίες Χαϊκάλη «ρίχνουν βαριά σκια στο παρόν πολιτικό σκηνικό» και επαναλαμβάνουν την πρότασή τους «για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο θα ψηφίσει η επόμενη Βουλή».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια σχολίων και ερμηνειών που έγιναν σχετικά με δήλωσή μας για την αποκάλυψη προσπάθειας χρηματισμού του βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη, διευκρινίζουμε ότι προφανώς, η δήλωση αυτή δεν στόχευε να απαξιώσει κανένα συνάδελφο βουλευτή και ακόμα περισσότερο δεν αποτελεί «κατηγορία» προς κανέναν. Εξάλλου εμείς αναφέρουμε στην προηγούμενη δήλωσή μας ότι: «Η σκιά αυτή (της απόπειρας του χρηματισμού) προφανώς έχει και μια άδικη πλευρά, εφόσον σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από μη κυβερνητικούς βουλευτές συναρτάται υποχρεωτικά με χρηματισμό».

Είναι όμως σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι οι αποκαλύψεις αυτές ρίχνουν μια βαριά σκιά στο παρόν πολιτικό σκηνικό. Αυτή η σκιά, κατά την άποψή μας, απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Δεν επιδιώκουμε την όξυνση του πολιτικού κλίματος αλλά αντιθέτως την αποκλιμάκωση αυτής της έντασης, που εντείνεται από την κινδυνολογία της Κυβέρνησης στην προοπτική των εθνικών εκλογών. Για τον λόγο αυτό επαναφέρουμε την πρότασή μας για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο θα ψηφίσει η επόμενη Βουλή».