ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2014 06:08 EET | Updated 23/12/2014 06:09 EET

«Αιματηρά» χτυπήματα σχεδίαζαν οι νεο-φασίστες στην Ιταλία. Αρχηγικό μέλος πρώην αστυνομικός

" data-caption="

" data-credit="redjar/Flickr">

Νέες αποκαλύψεις από την Ιταλική αστυνομία για την εν εξελίξει επιχείρηση εξάρθρωσης νεο-φασιστικής ένοπλης οργάνωσης, 14 φερόμενα μέλη της οποίας έχουν ήδη συλληφθεί σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας. Μάλιστα οι Καραμπινιέρι, κατά την επιχείρηση «έπεσαν» και πάνω σε ένα...γνωστό τους πρόσωπο καθώς υψηλόβαθμο στέλεχος της παραστρατιωτικής ομάδας φαίνεται πως ήταν πρώην αξιωματικός της ιταλικής αστυνομίας.

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSA, ηγετική θέση στη νεο-φασιστική οργάνωση φαίνεται να έχει ο συλληφθείς Ρουτίλιο Σαρμόντι, ένας πολυγραφότατος συγγραφέας ο οποίος είχε διατελέσει μέλος της Νέας Τάξης – Ordine Nuovo. Πρόκειται για μια επίσης ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση η οποία τις δεκαετίες του '70 και του '80 εξαπέλυσε σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αναβιώσει το νεο-φασιστικό καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι.

Ο Σαρμόντι, προωθούσε τη δημιουργία ενός νέου κόμματος ενώ την ίδια στιγμή ο πρώην αξιωματικός της ιταλικής αστυνομίας, Στέφανο Μάνι- ο οποίος επίσης φέρεται ως μέλος της οργάνωσης- ήταν σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές ο αρχηγός του παραστρατιωτικού κλάδου της οργάνωσης.

Ένα τρίτο πρόσωπο στο οποίο εστιάζουν οι έρευνες είναι ο Φράνκο Γκρέσπι, τις τηλεφωνικές συνομιλίες του οποίου παρακολουθούσε η αστυνομία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα από τις αρχές στοιχεία, ο Γκρέσπι σε συνομιλία του με τον Μάνι, έκανε αναφορές σε τυφέκια, εφόδου, κυρίως Καλάσνικοφ, τα οποία μάλιστα είχαν την συνθηματική ονομασία «καραμέλες».

Οι δύο άνδρες φέρονται να προσπαθούσαν να αγοράσουν τα τυφέκια από τη Σλοβενία όπως επίσης και εκρηκτικά για την κατασκευή βομβών. «Αυτή είναι η στιγμή να χτυπήσουμε, άλλα όχι τυφλά» φέρεται να λέει ο Μάννι και συνεχίζει «Τράπεζες, αστυνομικά τμήματα, τα γραφεία της Equitalia με τους υπαλλήλους μέσα, πρέπει να χτυπηθούν». Σημειώνεται πως η Equitalia είχε «χτυπηθεί» και από ομάδα αναρχικών στο παρελθόν.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA η ομάδα είχε ακόμη ως στόχο να «τοποθετήσει» σε θέσεις εξουσίας «μέσω εκλογικής διαδικασίας» δικά της πρόσωπα, μέλη της οργάνωσης ενώ σύμφωνα με τα εντάλματα σύλληψης τα σχέδια τους για βίαιες επιθέσεις κατά των «καθεστωτικών στόχων».