ΔΙΕΘΝΕΣ
24/12/2014 06:15 EET

Έρευνα σε βάρος του Ρόμπερτ O' Νιλ, του Navy Seal που λέει ότι σκότωσε τον Μπιν Λάντεν, διεξάγει το Πεντάγωνο

ASSOCIATED PRESS
Retired Navy SEAL Robert O'Neill, 38, who says he shot and killed Osama bin Laden, poses for a portrait in Washington, Friday, Nov. 14, 2014. The former Navy SEAL says he was inspired to go public about his role after meeting with the families of people who died in the attacks of Sept. 11, 2001. (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του πρώην μέλους των Navy Seals, των επίλεκτων δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, που δήλωσε δημόσια ότι αυτός σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Η υπηρεσία ποινικών ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού (NCIS) εξετάζει κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ο (Ρόμπερτ) O' Νιλ πιθανόν να έχει αποκαλύψει διαβαθμισμένες πληροφορίες σε πρόσωπα που δεν έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τέτοιες πληροφορίες», δήλωσε ο πλωτάρχης Ράιαν Πέρι.

«Συνεπώς, η NCIS άρχισε έρευνα για να εξακριβώσει αν οι κατηγορίες αυτές αληθεύουν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο 38χρονος Ρόμπερτ O'Νιλ δήλωσε στις αρχές Νοεμβρίου στην εφημερίδα Washington Post ότι αυτός σκότωσε με μια σφαίρα στο κεφάλι τον αρχηγό της Αλ Κάιντα στις 2 Μαΐου του 2011 κατά τη διάρκεια επιδρομής με ελικόπτερο στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Το πρώην επίλεκτο μέλος των ενόπλων δυνάμεων είχε αναφέρει στην εφημερίδα ότι αποφάσισε να δηλώσει την ταυτότητά του έπειτα από διαρροή που οργανώθηκε από τη SOFREP, μια ιστοσελίδα των πρώην Seals. Η διαρροή είχε στόχο να σπεύσει να προλάβει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, το οποίο πρόβαλε μερικές ημέρες αργότερα ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο Ο'Νιλ παραχωρούσε συνέντευξη.

Οι Navy Seals κανονικά οφείλουν να τηρούν το απόρρητο των αποστολών τους.

Ένα άλλο μέλος της μονάδας που πραγματοποίησε την επιδρομή στο Aμποταμπάντ, ο Mατ Μπισονέτ βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες όταν εξέδωσε με ψευδώνυμο απομνημονεύματα τον Μάιο 2012 χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως την έγκριση του Πενταγώνου. Η αμερικανική κυβέρνηση τον κατηγόρησε ότι με αυτό τον τρόπο παραβίασε μια νομική υποχρέωση. Ο δικηγόρος του διεξάγει συνομιλίες με τους δικηγόρους της κυβέρνησης, ωστόσο το πρόσωπο αυτό εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ