ΔΙΕΘΝΕΣ
24/12/2014 14:34 EET | Updated 24/12/2014 14:34 EET

Ανεβάζει τη δημοτικότητα του χρησιμοποιώντας... τη βότκα ο Πούτιν

ASSOCIATED PRESS
Russian President Vladimir Putin smiles during his meeting with Kazakhstan's President Nursultan Nazarbayev in Moscow, Russia, Monday, Dec. 22, 2014. Nursultan Nazarbayev's comments Monday, after a meeting with Ukrainian President Petro Poroshenko, could carry weight because Kazakhstan is part of a Russia-dominated trade bloc that Moscow sees as a counterweight to the European Union. (AP Photo/Maxim Shipenkov, pool)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να σταματήσει την άνοδο των τιμών της βότκας, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητάς του, εν μέσω της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης με κυβερνητικούς αξιωματούχους και κυβερνήτες περιοχών, είπε ότι οι υψηλές τιμές της βότκας ενθαρρύνουν την παράνομη παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών, η κατανάλωση των οποίων ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των πολιτών από ό,τι αυτή των αλκοολούχων ποτών που παρασκευάζονται, συσκευάζονται και πωλούνται νόμιμα.

«Η ταχεία αύξηση της τιμής της βότκας οδηγεί μόνο σε αύξηση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών που παρασκευάζονται παράνομα», δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος είναι γνωστός για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

«Νομίζω ότι οι συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα όφειλαν να το εξετάσουν», πρόσθεσε ο ίδιος. Η ελάχιστη τιμή λιανικής της βότκας ρυθμίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα η τιμή του μισού λίτρου να έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% από το προηγούμενο έτος, στα 220 ρούβλια (4 δολάρια). Σύμφωνα με μια μελέτη από κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια το 25% των Ρώσων ανδρών πεθαίνει πριν φτάσει τα 55 χρόνια ζωής, εν μέρει εξαιτίας της αγάπης τους για το αλκοόλ και ιδίως για τη βότκα.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1998, όταν η Μόσχα υποχρεώθηκε να υποτιμήσει το ρούβλι και να κηρύξει στάση πληρωμών. Η δημοτικότητα του Πούτιν εν μέρει βασίζεται στη φήμη που έχει αποκτήσει ως εγγυητής της ευημερίας και της σταθερότητας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να ολισθήσει σε ύφεση το 2015, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή εξάλλου αναμένεται να ξεπεράσει το 10% φέτος.