ΔΙΕΘΝΕΣ
26/12/2014 06:32 EET | Updated 26/12/2014 06:32 EET

Πέτερ Πιοτ: Αν η Ευρώπη δεν αντιμετωπισει δραστικά τον Έμπολα, θα καταστεί ευάλωτη

LEON NEAL via Getty Images
Professor Peter Piot, the Director of the London School of Hygiene and Tropical Medicine, speaks during an interview at his office in central London, England, on July 30, 2014. Professor Piot was one of the co-discoverers of the Ebola virus during its first outbreak in Zaire, in 1976. AFP PHOTO/Leon NEAL (Photo credit should read LEON NEAL/AFP/Getty Images)

H Ευρώπη θα καταστεί «ευάλωτη» εάν δεν θεωρήσει την αντιμετώπιση των επιδημιών ως ένα «διακύβευμα εθνικής ασφαλείας» ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο επιστήμονας που μαζί με άλλους συναδέλφους του ανακάλυψαν τον ιό Έμπολα σε μία συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Είναι καιρός η Βρετανία και η Ευρώπη να συγκροτήσουν ένα τάγμα προσώπων που θα είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι, που θα είναι πεπειραμένοι και θα είναι άμεσοι διαθέσιμοι» επισήμανε στη βρετανική εφημερίδα The Independent ο Βέλγος μικροβιολόγος Πέτερ Πιοτ, ο οποίος το 1976 ήταν ένας από τους πρώτους ερευνητές που αναγνώρισαν τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

«Δε διαθέτουμε κάτι ανάλογο και αυτό το γεγονός μας καθιστά ευάλωτους» εκτίμησε ο ειδικός, ο οποίος είναι σήμερα διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου (LSHTM) ενώ πρόσφατα επισκέφθηκε νοσηλευτικά κέντρα στη Σιέρα Λεόνε.

Ο καθηγητής Πιοτ, ο οποίος προεδρεύει μίας ομάδας που έχει αναλάβει το συντονισμό της εργασίας των επιστημόνων στην επιδημία του ιού Έμπολα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κρίνει αντιθέτως ότι το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) αποτελεί μία «εντυπωσιακή δύναμη».

«Δε διαθέτουμε αυτήν την υπηρεσία ενημέρωσης για τις επιδημίες». Δεν θέλετε να εξαρτάστε από τις πληροφορίες που προέρχονται από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα διακύβευμα εθνικής ασφαλείας», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Πέτερ Πιοτ, που εξέφρασε επικρίσεις για την αρχική «βραδύτητα» της ανταπόκρισης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, επιβεβαίωσε ότι «αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες αναμένεται να επιβραβευθούν».

Σύμφωνα άλλωστε με τον ίδιο «μας έχει δοθεί μια ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία επιδημία του ιού Έμπολα».