ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/12/2014 14:12 EET | Updated 26/12/2014 14:13 EET

Ουκρανία: Άρχισε η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ στρατού και φιλορώσων

SERGEI SUPINSKY via Getty Images
Ukrainian soldiers ride on a armored personnel vehicle outside the eastern Ukrainian city of Debaltseve, Donetsk region, on December 24,2014. A new round of talks aimed at ending a protracted Moscow-backed separatist uprising in eastern Ukraine got underway in the Belarussian capital Minsk, a foreign ministry spokesman said. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY (Photo credit should read SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Η ουκρανική κυβέρνηση και οι φιλορώσοι αυτονομιστές άρχισαν το απόγευμα της Παρασκευής τη διαδικασία ανταλλαγής εκατοντάδων αιχμαλώτων, στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν την Τετάρτη στις διαπραγματεύσεις στο Μινσκ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ανταλλαγή αυτή άρχισε να πραγματοποιείται, σε ομάδες των δέκα, κοντά στην πόλη Κοστιαντίνιβκα, 45 χλμ. βόρεια του προπυργίου των αυτονομιστών, της πόλης Ντονέτσκ.

Συνολικά αναμένεται να ανταλλαγούν 222 φιλορώσοι αυτονομιστές με 150 Ουκρανούς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τις δύο πλευρές.

Οι αιχμάλωτοι, με πολιτικά ρούχα και κρατώντας σάκους, βρίσκονταν παραταγμένοι αντίκρυ οι μεν στους δε σε απόσταση 100 μέτρων.

Εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) βρίσκονται επί τόπου και επιτηρούν την διαδικασία, σε έναν δρόμο που φωτίζεται μόνο από τα φώτα μερικών αυτοκινήτων.

Εκπρόσωποι των αρχών στο Κίεβο και των αυτονομιστών διάβασαν τα ονόματα των αιχμαλώτων πριν αρχίσει η ανταλλαγή τους.

Οι φυλακισμένοι που απελευθερώνουν οι αντάρτες κρατούνταν στην περιοχή του Ντονέτσκ, είπε μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών, η Ντάρια Μορόζοβα.

Η ίδια διευκρίνισε πως η ανταλλαγή των αιχμαλώτων που κρατούν οι αυτονομιστές στη γειτονική αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ σχεδιάζει να γίνει αύριο Σάββατο.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ)