ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/12/2014 13:11 EET | Updated 30/12/2014 13:41 EET

Η ασυνεννοησία με τον Ιταλό καπετάνιο του Norman Atlantic και ο πανικός των πρώτων ωρών

eurokinisi

Στις ιδιαίτερa δυσκολίες όχι μόνο κατά τη διεξαγωγή της επιχείρησης αλλά και σε επίπεδο συνεννόησης με τις ιταλικές αρχές ή ακόμη και με τον Ιταλό καπετάνιο του πλοίου κατά τις πρώτες εκδήλωσης της πυρκαγιάς αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την υπόθεση του Norman Atlantic.

Ειδικότερα οι αναφορές του στελέχους του Θαλάμου Επιχειρήσεων του ΛΣ, Νικόλαου Πατρινού είναι χαρακτηριστικές του πανικού και της ασυνεννοησίας που επικράτησε τις πρώτες ώρες. Όπως ανέφερε η επικοινωνία με τον Ιταλό πλοίαρχο ήταν εξαιρετικά δύσκολα καθώς «έπρεπε πάντα να μιλάμε με κάποιον δίπλα» και οι εντολές που δίνονταν δεν γίνονταν κατανοητές. Καλύτερη αντίθετα ήταν η επικοινωνία με τον επίσης Ιταλό καπετάνιο, του πλοίου Europa Cruise, ένα από τα πρώτα που έφτασαν στο σημείο και στο οποίο δόθηκε ο έλεγχος της κατάστασης.

Αρχικά, διευκρίνισε πως ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν διασωθεί ανέρχεται σε 201 άτομα ενώ όπως τονίστηκε συνεχίζεται η διασταύρωση των ονομάτων όχι μόνο με τις ιταλικές αρχές αλλά και με τους πλοιάρχους των πλοίων που συμμετείχαν στην επιχείρηση ενώ στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΣ, διευκρίνισε πως έξι Ελληνες περισυνελέγησαν με ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι, 41 με αεροσκάφος C-130, 38 με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Cruise Europa», 21 με το πλοίο «Aby Jeannette» και 95 με δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, το σύνολο των επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέρχεται σε 475 άτομα, εκ των οποίων 267 ήταν Ελληνες. Οι διασωθέντες ανέρχονται σε 432 και οι νεκροί σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές έχουν πλέον φθάσει τους 11.

Η υπόθεση διερευνάται και θα αποδωθούν ευθύνες

Παράλληλα βέβαια με την εν εξελίξει επιχείρηση, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης «τρέχουν» και οι έρευνες για τη διερεύνηση των αιτιών του ναυτικού δυστυχήματος. «Ήδη έχει ειδοποιηθεί η υπηρεσία διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων που θα οδηγήσει στην έκδοση πορίσματος, ανεξάρτητα με το τι θα βγάλουν οι ιταλικές αρχές. Παράλληλα, ζήτησα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του ναυαγίου» δήλωσε ο κ.Βαρβιτσιώτης ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη για την επίσπευση των ενεργειών διερεύνησης των συνθηκών πρόκλησης τους δυστυχήματος από ποινικής πλευράς.

«Κανένα ναυτικό ατύχημα δεν μπορεί να μένει χωρίς την τιμωρία των υπευθύνων και τη διερεύνηση των αιτιών» τόνισε και συμπλήρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση, επιθυμεί να πέσει άπλετο φως για τα αίτια που οδήγησαν στο ναυάγιο. Ανέφερε δε πως ο πρωθυπουργός ζητά συνεχή ενημέρωση για την πρόοδο των ερευνών.

Επίσης όπως σημείωσε, ήδη από τη Δευτέρα και μετά την ανακοίνωση των ιταλικών αρχών ότι ολοκληρώθηκε η διάσωση, στόχος είναι πλέον η ταυτοποίηση και η επιστροφή στο σπίτι τους. «Ασχολούμαστε με τους Έλληνες που ήταν στο πλοίο, την ταυτοποίησή τους, τις οικογένειές τους. Στοιχεία για ξένους δεν δίνουμε σε τρίτες χώρες. Αγωνιούμε για να ταυτοποιήσουμε τους Ελληνες που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί» σύμπλήρωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες αντιμετώπισης του περιστατικού, ο υπουργός αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες τόνισαν πως ήταν από τα πλέον δύσκολα και σύνθετα που έχει αντιμετωπίσει το Λιμενικό Σώμα, κυρίως εξαιτίας των «αντίξοων, ακραίων καιρικών συνθηκών».

Ο Γενικός Επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος, έχει μεταβεί στη Ρώμη προκειμένου να λειτουργήσει και ως άμεσος σύνδεσμος μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, έγινε και αναλυτική παρουσίαση με χάρτες για τις κινήσεις που ακολούθησαν οι ελληνικές λιμενικές αρχές από τις 5:40 το πρωί της Κυριακής, οπότε και ενημερώθηκαν ότι στο πλοίο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά. Σημειώνεται πως το Υπουργείο Ναυτιλίας, επιμένει πως ενημερώθηκε για τη φωτιά στο πλοίο από το τηλεφώνημα επιβάτη το πρωί της Κυριακής, το οποίο και έχει καταγραφεί. Ο επιβάτης, ανέφερε πως το στο πλοίο επικρατούσε πανικός εξαιτίας της φωτιάς που είχε ξεσπάσει.