ΔΙΕΘΝΕΣ
03/01/2015 09:19 EET | Updated 03/01/2015 09:19 EET

Απειλές από τις αιγυπτιακές αρχές καταγγέλλει πως δέχθηκε η Aμαλ Κλούνεϊ

ASSOCIATED PRESS
Lawyer Amal Alamuddin arrives at a central hotel in Athens on Monday, Oct. 13, 2014. Lawyers Geoffrey Robertson and Amal Alamuddin arrived Monday on a four-day visit to meet government officials, including Prime Minister Antonis Samaras, and advise on Greece's quest to have the Parthenon Marbles returned to Athens. Alamuddin's husband, actor George Clooney, campaigned for the Marbles' return when promoting his film The Monuments Men. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Η δικηγόρος Άμαλ Κλούνεϊ, σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, αφηγήθηκε σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ότι απειλήθηκε με σύλληψη από τις αιγυπτιακές αρχές τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει μια έκθεση επικριτική για το δικαστικό σύστημα της Αιγύπτου.

Η Άμαλ Κλούνεϊ, η οποία έγινε έκτοτε η δικηγόρος ενός από τους δημοσιογράφους του αλ-Τζαζίρα που είναι φυλακισμένοι στο Κάιρο, υποστήριζε στην έκθεση αυτή, η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων, πως η αιγυπτιακή δικαιοσύνη πρέπει να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη.

«Τη στιγμή που επρόκειτο να δημοσιευθεί η έκθεση αυτή, άρχισαν απαγορεύοντας μας να την δημοσιεύσουμε στο Κάιρο. Ρώτησαν: 'Μήπως η έκθεση επικρίνει το στρατό, τη δικαιοσύνη ή την κυβέρνηση;' Απαντήσαμε: “Ναι”. “Στην περίπτωση αυτή, κινδυνεύετε να συλληφθεί τε”, είπαν τότε», αφηγήθηκε η βρετανίδα δικηγόρος.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο.

Η σύζυγος του Αμερικανού ηθοποιού έδωσε τη συνέντευξη μετά την απόφαση που έλαβε την Πέμπτη η αιγυπτιακή δικαιοσύνη να διατάξει τη διεξαγωγή νέας δίκης των τριών δημοσιογράφων του αλ-Τζαζίρα που εδώ και ένα χρόνο είναι φυλακισμένοι στην Αίγυπτο.

Καταδικασμένοι σε ποινές κάθειρξης από επτά ως δέκα χρόνια, ο Αιγυπτοκαναδός Μοχάμεντ Φαντέλ Φάχμι, τον οποίο υπερασπίζεται η Άμαλ Κλούνεϊ, ο Αυστραλός Πίτερ Γκρέστε και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ κατηγορούνται ότι υποστήριξαν τους ισλαμιστές Αδελφούς Μουσουλμάνους και παραμένουν προς το παρόν υπό κράτηση.

Σύμφωνα με την Άμαλ Κλούνεϊ, οι τρεις δημοσιογράφοι είναι θύματα ενός συστήματος όπου οι δικαστές ορίζονται από την εξουσία.

Σχετικά με τη νέα δίκη, φάνηκε απαισιόδοξη. «Αν η αρχή είναι πως υπήρξαν λάθη, αλλά η νέα δίκη βασισθεί στα ίδια δεδομένα με την πρώτη, αυτό δεν θα σημάνει πολλά πράγματα», σχολίασε.

Η Άμαλ Κλούνεϊ πιστεύει αντίθετα ότι υπάρχει δυνατότητα να απελαθεί από τη χώρα ο Αιγυπτοκαναδός πελάτης της, όπως το επιτρέπει ένας νέος νόμος που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο.

«Από τη στιγμή που υπάρχει αληθινή βούληση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουμε, δεν βλέπω γιατί δεν θα μπορούσε να απελαθεί αρκετά γρήγορα», δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ