CULTURE
07/01/2015 08:44 EET | Updated 07/01/2015 08:46 EET

Μια Αθήνα γεμάτη Ελ Γκρέκο: Μουσεία και Πινακοθήκες συνεχίζουν το αφιέρωμα στο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

dt

To 2014 ήταν έτος Ελ Γκρέκο μιας

και τα περισσότερα Μουσεία γιόρτασαν την επέτειο από τα 400 χρόνια του θανάτου του κορυφαίου ζωγράφου. Εαν δεν προλάβατε μην ανησυχείτε- οι περισσότερες συνεχίζονται για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα. Απ' ότι φαίνεται και το 2015 είναι - εστω και λίγο- έτος Eλ Γκρέκο.

Εθνική Πινακοθήκη

Εξώφυλλο από το ημερολόγιο της νέας χρονιάς που έβγαλε η Εθνική Πινακοθήκη. Λεπτομέρεια από την Ταφή του Κόμη Οργκάθ στο Τολέδο, όπου απεικονίζεται ο γιος του ζωγράφου.

Ας ξεκίνησουμε από τα πιο πρόσφατα: Μια ξεχωριστή έκθεση έχει στηθεί σ’ ένα από τα κεντρικά μέρη της Αθήνας. Δε χρειάζεται εισιτήριο, ούτε συγκεκριμένη ώρα επίσκεψης, μόνο να στρέψουμε το βλέμμα μας στη συμβολή των οδών Βασ. Κωνσταντίνου και Βασ. Αλεξάνδρου, ακριβώς απέναντι από το Χίλτον, στο πιο καλαίσθητο εργοτάξιο της πόλης. Η Εθνική Πινακοθήκη τιμώντας τα 400 χρόνια από το θάνατο του Ελ Γκρέκο, συμμετέχει με αυτόν τον τρόπο στο επετειακό αφιέρωμα που οργάνωσαν τα μεγάλα Μουσεία μας στη μνήμη του κορυφαίου δημιουργού. Οι εξωτερικές πλευρές του κτιρίου της Πινακοθήκης που βρίσκεται υπό ριζική ανακαίνιση, «ντύθηκαν» με αναπαραγωγές έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Τριάντα εκθέματα, συνολικού μήκους 70 μ., συγκροτούν μια υπαίθρια έκθεση, που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Ακόμη κι από το αυτοκίνητο, συναντάμε έργα που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ισπανία, όπως την Ταφή του Κόμη Οργκάθ στο Τολέδο, τοποθετημένα επάνω σε λαμαρίνες ύψους 2,5 μ. Η υπαίθρια έκθεση έργων του Θεοτοκόπουλου» θα παραμείνει στο χώρο του εργοταξίου για έξι μήνες και οι «πίνακες» έχουν καλυφθεί με ειδικό υλικό που τους προστατεύει από τα γκράφιτι.

Moυσείο Μπενάκη (Πειραιώς138)

Γκρέκο, Παιδί που φυσάει κερί, 1570-72, λάδι σε μουσαμά, Νεάπολη, Museo Nazionale di Capodimonte

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο πίνακας του Γκρέκο “Παιδί που φυσάει κερί” από το Μουσείο Nazionale di Capodimonte της Νάπολης. Με τη βοήθεια ζωγραφικών έργων, χαρακτικών και χειρογράφων ο επισκέπτης παρακολουθεί την εξέλιξη του Γκρέκο από την Κρήτη στα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα της Ιταλίας.Παρουσιάζονται ακόμη, δύο έργα της ιταλικής περιόδου του Έλληνα ζωγράφου που φυλάσσονται στην πόλη του Ηρακλείου. Πρόκειται για τη “Βάπτιση του Χριστού” και την “Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά”.

Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00 , Με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη. Έως 01/03/2015

Moυσείο Μπενάκη (Κουμπάρη και Βασ. Σοφίας)

Γκρέκο, Πορτραίτο του Antonio de Covarrubias y Leyva, περ. 1600, Museo del Greco, Toledo

Διανοούμενοι, συλλέκτες και παραγγελιοδότες, όλοι όσοι αποτελούσαν τον φιλικό κύκλο του ζωγράφου στην πόλη όπου μεγαλούργησε, το Τολέδο, παρουσιάζονται μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, χειρόγραφα και βιβλία. Η τέχνη του ίδιου αποκαλύπτεται μέσα από τέσσερις προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε και ταξίδεψαν στην Αθήνα από τις συλλογές του Prado, του Μουσείου Greco στο Τολέδο, καθώς και από μια ιδιωτική συλλογή στο Λονδίνο.

Τετάρτη, Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Πέμπτη, Σάββατο: 9:00 - 24:00, Κυριακή: 9:00 - 15:00, με ελεύθερη είσοδο κάθε Πέμπτη. Έως 01/03/2015

Βυζαντινό Μουσείο

Γκρέκο, Η Προσκύνηση των Μάγων, 1565-1567

Μια ολόκληρη εποχή αντιπροσωπεύουν τα 200 εκθέματα, αντικείμενα καθημερινής ζωής, θρησκευτικά και κοσμικά σκεύη, εικόνες και πίνακες Κρητικών και Ιταλών ζωγράφων. Η έκθεση στοχεύει στο να παρουσιάσει το πολιτισμικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η προσωπικότητα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Πολλά από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Τρίτη-Κυριακή: 09:00-16:00. Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015

Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Γκρέκο, Η ταφή του Χριστού, π. 1568-1570

Κεντρικό έκθεμα του μικρού αφιερώματος στο έργο του Γκρέκο είναι ο πίνακας του Θεοτοκόπουλου Η Ταφή του Χριστού της Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα. Το έργο πλαισιώνεται από δύο Πιετά του ζωγράφου, όπου εκτίθενται ψηφιακά σε φυσικό σχεδόν μέγεθος.

Η ταυτόχρονη παρουσίαση των έργων του Θεοτοκόπουλου με την αρχαιολογική έκθεση Επέκεινα, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν έργα που αφορούν τον θάνατο και την αθανασία της ψυχής, ιδωμένα μέσα από διαφορετικά πρίσματα, όχι μόνο χρονικά αλλά θρησκευτικά και κοινωνικά.

Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή - Σάββατο: 10:00 - 17:00, Πέμπτη: 10:00 - 20:00, Κυριακή: 11:00 - 17:00, Τρίτη: κλειστό. Έως 15/2/2015

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post