«Κλείνουν» τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα ονόματα που θα συζητηθούν στην Πολιτική Γραμματεία

«Κλείνουν» τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα ονόματα που θα συζητηθούν στην Πολιτική Γραμματεία
SOOC

Με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας -και όχι της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής- αναμένεται να κλείσουν την Πέμπτη τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα και στην Α Αθήνας, όπως και το 2012, αν και δεν πρόκειται για οριστική απόφαση.

Το κύριο ζητούμενο παραμένει η έκφραση της πολιτικής των συμμαχιών και των «ανοικτών ψηφοδελτίων», κάτι που δεν φαίνεται ότι συμμερίζονται όλες οι Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν αποκλειστεί οι περισσότερες περιπτώσεις συνδικαλιστών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν προκαλέσει (δικαίως ή αδίκως) αρνητική δημοσιότητα.

Φαίνεται ακόμη ότι έχει αποκλειστεί πλέον οριστικά η υποψηφιότητα του Μάρκου Μπόλαρη στις Σέρρες (η πρόταση της Νομαρχιακής Επιτροπής ήταν 11 όχι – 2 ναι) και της Χρυσούλας Γιαταγάνα στην Α Θεσσαλονίκη.

Αρνητική τροπή παίρνει και η υποψηφιότητα της Ραχήλ Μακρή στην Κοζάνη. Μόνο ένα μέλος πρότεινε την ανεξάρτητη βουλευτή, με αποτέλεσμα να της προταθεί να κατέβει στη μονοεδρική της Γρεβενών. Η απάντηση της Ρ. Μακρή είναι αρνητική ως τώρα και λέγεται πως είπε ότι προτιμά να κατέβει με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Με αμοιβαίες υποχωρήσεις πέρασε ο Θόδωρος Παραστρατίδης. Ο βουλευτής εκλέγεται επί χρόνια στο Κιλκίς, ίσως να μετακινηθεί στην Α ή (το πιθανότερο) στη Β Θεσσαλονίκης.

Υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι και ο (άλλοτε προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά) Χάρρυ Κλυνν. Ο γνωστός καλλιτέχνης, που έχει καθημερινή αντιμνημονιακή αρθρογραφία, θα είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί σε ποια από τις δύο περιφέρειες.

Αργολίδα

Στην Αργολίδα η τοπική Νομαρχιακή διαφωνεί με τις υποψηφιότητες του παλαιού στελέχους του Συνασπισμού και συνδικαλιστή στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα Παναγιώτη Πεβερέτου, αλλά και του Γιώργου Γαβρήλου, ο οποίος ήταν πρ. στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που στις αυτοδιοικητικές εκλογές κατέβηκε αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας με το ψηφοδέλτιο Βουδούρη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίκαλα

Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν στα Τρίκαλα μπροστά στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο πρ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Οικονόμου, που φαίνεται ότι «κόπηκε». Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιοι θα είναι οι νυν βουλευτής Παναγιώτα Δριτσέλη, Αγγέλα Κομπόλια, Σάκης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Καπέλλας, Χρήστος Αυγέρος και ως συνεργαζόμενος ο Γιώργος Παπασίμος από το «ΠΡΑΤΤΩ», ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος με την ΔΗΜΑΡ.

Μεσσηνία

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την οργάνωση της Μεσσηνίας στην υποψηφιότητα του Μανώλη Μάκαρη, ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας 24%.

Αντίθετα «κλείδωσαν» οι υποψηφιότητες του Οδυσσέα Βουδούρη στη Β Αθηνών και της Θεοδώρας Τζάκρη στην Πέλλα. Σε καλό δρόμο είναι η υποψηφιότητα του καθηγητή Γιάννη Βαρουφάκη (μάλλον στη Β Αθηνών), ενώ εξετάζεται και εκείνη του Κώστα Λαπαβίτσας στην Ημαθία. Ο καθηγητής που έχει υποστηρίξει την έξοδο από το ευρώ, πρώτευσε στην ψηφοφορία που έγινε στην οργάνωση της Νάουσας, όμως η συμμετοχή του θα εκτιμηθεί πολιτικά. Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές οι υποψηφιότητες Βαρουφάκη – Λαπαβίτσα ουσιαστικά «αλληλοεξοντώθηκαν» παρά το ότι δεν είναι «ανταγωνιστικές» μεταξύ τους.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η υποψηφιότητα του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος στις Κυκλάδες, απ’ όπου κατάγεται και ήταν υποψήφιος για πρώτη φορά το 1958. Σε διαφορετική περίπτωση ο Μ. Γλέζος θέλει να έχει την πρώτη μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (ώστε η υποψηφιότητά του να αποτελεί κίνητρο για τους ψηφοφόρους) ή σε κάποια μονοεδρική περιφέρεια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκλέξει βουλευτή.

Επικρατείας

Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τον έγκριτο καθηγητή πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Τσουκαλά. Υποψήφιος σε μη εκλόγιμη θέση θα είναι ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής Γιάννης Μηλιός, ενώ σε εκλόγιμη θέση θα είναι ο εκπρόσωπος τύπου Πάνος Σκουρλέτης. Η έκπληξη ακούει στο όνομα του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος έτσι θα έχει απεριόριστες εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Οικολόγοι Πράσινοι

Από τους Οικολόγους Πράσινους (που θα έχουν 22 υποψηφίους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ) υποψήφιοι θα είναι μεταξύ άλλων οι

-Μιχάλης Τρεμόπουλος στην Α Θεσσαλονίκης

-Κώστας Διάκος στα Χανιά

-Γιώργος Δημαράς στη Β Αθήνας

-Δήμητρα Λυμπεροπούλου στην Κορινθία

-Δημήτρης Πολιτόπουλος στις Κυκλάδες

-Κώστας Καλογράνης στο Υπόλοιπο Αττικής

-Γιώργος Δημητρίου στη Β Πειραιά

Αχαΐα

Στην Αχαΐα υποψήφιοι φέρονται οι νυν βουλευτές Μ. Κανελλοπούλου και Β. Χατζηλάμπρου, οι γιατροί Κ. Μάρκου, Τ. Γιακουμής και Ε. Κατσακούλης, ο οδοντίατρος Ηλ. Γρηγόρης, ο πανεπιστημιακός Στ. Γούτσος, η πανεπιστημιακός - συγγραφέας Αν. Αναγνωστοπούλου που ήταν και στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωβουλή, από τη νεολαία η Δήμητρα Σηαλή και ο λογιστής Γ. Γκόβας, ενω το ψηφοδέλτιο θα συμπληρωθεί με έναν υποψήφιο από τους Οικολόγους.

Φθιώτιδα

Εκτός από τον νυν βουλευτή Βασίλη Κυριακάκη που θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ακούγονται τα ονόματα των Θανάση Μιχελή (πρώην προϊσταμένου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), Αποστόλης Καραναστάσης (σύμμαχος), Δημήτρη Βέττα (πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου Στυλίδας), Ορέστη Ζούμπου (μηχανικός).

Στο ψηφοδέλτιο λέγεται ότι θα είναι και 3 γυναίκες, οι εκπαιδευτικοί Βασιλική Λέβα και Μαρία Μιχαήλ και η οικονομολόγος Χαρά Παρμενοπούλου. Συνολικά στη Φθιώτιδα θα είναι 7 υποψήφιοι, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν στέλεχος της ΔΗΜΑΡ

και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Χαλκιδική, Ξάνθη, Καστοριά, Φλώρινα

Στην Ξάνθη υποψήφιοι θα είναι ο νυν βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και οι Στάθης Γιαννακίδης, Μαρία Λουκοπούλου, Κλεοπάτρα Πεταλά και Γρηγόρης Στογιαννίδης. Στην Καστοριά εκτός του νυν βουλευτής Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, πιθανότατα θα είναι υποψήφιοι οι Ολυμπία Τεληγιωρίδου, Ξανθίππη Μουράτη και Στέφανος Μπαλταγιάννης.

Και στην Φλώρινα (όπου δεν θα κατέβει ο νυν βουλευτής Θανάσης Γερμανίδης) θα είναι υποψήφιοι οι: Πέττη Πέρκα (μηχανικός, μέλος της Διοίκησης του ΤΕΕ), Σάββας Σαπαλίδης, Κώστας Σέλτσας και Άννα Σπύρτου.

Στην Χαλκιδική, όπου λόγω της «Ελληνικός Χρυσός» υπάρχει ιδιαίτερη πολιτική σημειολογία, η Νομαρχιακή πρότεινε την νυν βουλευτή Κατερίνα Ιγγλέζη και τους Τάσο Κανταρά (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ), Κώστα Γκοντίνο, Χρήστος Σακκά και Λάζαρο Τόσκα.

Δημοφιλή