ΔΙΕΘΝΕΣ
09/01/2015 03:33 EET | Updated 09/01/2015 03:33 EET

«Ανοίγει» τις φυλακές η Κούβα. Τουλάχιστον 35 πολιτικοί κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι

Joe Raedle via Getty Images
MIAMI, FL - DECEMBER 20: A protester holds an American flag and a Cuban one as she joins with others opposed to U.S. President Barack Obama's announcement earlier in the week of a change to the United States Cuba policy stand together at Jose Marti park on December 20, 2014 in Miami, Florida. President Obama announced a move toward normalizing the relationship with Cuba after a swap of prisoners took place. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)

Τουλάχιστον 35 πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώιηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στην Κούβα, στο πλαίσιο της διαδικασίας της διπλωματικής προσέγγισης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έγινε γνωστό από πηγές των κύκλων των αντιφρονούντων στο νησί.

"Βρισκόμαστε στις 35 αποφυλακίσεις", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ελισάρντο Σάντσες, πρόεδρος της Κουβανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -εκτός νόμου οργάνωση που λειτουργεί με την ανοχή του καθεστώτος.

Τέσσερις ώρες νωρίτερα, ο ίδιος και ο επικεφαλής της Πατριωτικής Ενωσης της Κούβας (Unpacu, εκτός νόμου οργάνωσης της αντιπολίτευσης) Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ, είχαν μετρήσει 30 αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων από τον κατάλογο των 53 που η Ουάσινγκτον έχει παραδώσει στην Αβάνα. Τα ονόματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον Φερέρ, οι περισσότεροι από τους απελευθερωθέντες είναι μέλη της Unpacu.

Οι αποφυλακίσεις των κρατουμένων "συνεχίζονται με το σταγονόμετρο και αναμένεται να συνεχισθούν αύριο", διαβεβαίωσε ο Ελισάρντο Σάντσες.

Εδώ και δεκαετίες, η Κούβα κατηγορεί τους αντιφρονούντες ότι είναι "μισθοφόροι" στην υπηρεσία των ΗΠΑ. Στις 20 Δεκεμβρίου ακόμη, ο Ραούλ Κάστρο είχε κάνει λόγο για "μερικές εκατοντάδες ατόμων που λαμβάνουν χρήματα, οδηγίες και οξυγόνο από το εξωτερικό".

Σύμφωνα με πηγές της κουβανικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή της ιστορικής ανακοίνωσης για την έναρξη διαδικασίας προσέγγισης της Ουάσινγκτον με την Αβάνα, περί τους 100 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονταν στις κουβανικές φυλακές. Οταν ο Ραούλ Κάστρο παρέλαβε από τον αδελφό του Φιντέλ την προεδρία, το 2006, ο αριθμός τους ξεπερνούσε τους 300.