ΔΙΕΘΝΕΣ
09/01/2015 16:35 EET | Updated 09/01/2015 17:36 EET

Γαλλία:Ένας από τους δράστες είπε πριν σκοτωθεί ότι είναι μέλος του ISIS

Aurelien Meunier via Getty Images
PARIS, FRANCE - JANUARY 09: Police guard a street during a hostage situation at Port de Vincennes on January 9, 2015 in Paris, France. According to reports at least five people have been taken hostage in a kosher deli in the Port de Vincennes area of Paris. A huge manhunt for the two suspected gunmen in Wednesday's deadly attack on Charlie Hebdo magazine has entered its third day. (Photo by Aurelien Meunier/Getty Images)

Ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο ένοπλος που κράτησε ομήρους πελάτες και υπαλλήλους σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο σήμερα στο Παρίσι αφού προηγουμένως είχε σκοτώσει μια αστυνομικό, υποστήριξε ότι "συγχρόνισε" τη δράση του με εκείνη των αδελφών Κουασί, των δύο άλλων τζιχαντιστών που σκόρπισαν τον θάνατο την Τετάρτη στη σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό.

Πριν σκοτωθεί και ο ίδιος κατά την αστυνομική επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων ο Κουλιμπαλί μίλησε τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV και ισχυρίστηκε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Υποστήριξε επίσης ότι σκοπός του ήταν να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους και να πλήξει τους Εβραίους. Τέσσερις από τους ομήρους που κρατούσε σκοτώθηκαν.

Από την πλευρά του, ο ένας από τους αδελφούς Κουασί, ο Σερίφ, είπε στο ίδιο κανάλι ότι τον έστειλε στη Γαλλία η Αλ Κάιντα της Υεμένης και ότι τον χρηματοδοτούσε ο Ανουάρ αλ Αουλάκι.

Ο Σερίφ σκοτώθηκε μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Σαΐντ, στο τυπογραφείο όπου είχαν ταμπουρωθεί, στη βόρεια Γαλλία. "Εγώ, ο Σερίφ Κουασί, στάλθηκα από την Αλ Κάιντα της Υεμένης. Πήγα εκεί και με χρηματοδότησε ο Ανουάρ αλ Αουλάκι", είπε ο 32χρονος, σύμφωνα με το ηχογραφημένο τηλεφώνημα που μεταδόθηκε από το κανάλι μετά τη λήξη της κατάστασης ομηρίας.

Ο αλ Αουλάκι, ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της αλ Κάιντα στην Υεμένη, σκοτώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών της Υεμένης είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο Σαΐντ Κουασί είχε συναντηθεί με τον Αουλάκι το 2011.

Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία οι αδελφοί Κουασί και ο Κουλιμπαλί ανήκαν στον ίδιο ισλαμιστικό πυρήνα που δρούσε στο βόρειο Παρίσι.