Αιματηρή καταδίωξη των δραστών της επίθεσης στο Charlie Hebdo.Οι εκτελεστές έχουν πάρει ομήρους

Αιματηρή καταδίωξη των δραστών της επίθεσης στο Charlie Hebdo.Οι εκτελεστές έχουν πάρει ομήρους

Υπόθεση ομηρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις εταιρείας της κωμόπολης Νταμαρτέν-αν-Γκελ, βορειο-ανατολικά του Παρισιού, έπειτα από ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια καταδίωξης οχήματος στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες με χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν σε εκείνα των καταζητούμενων υπόπτων της επίθεσης κατά του Charlie Hebdo.

Η HuffPost Greece με LiveBlog για τα δύο θρίλερ ομηρίας στη ΓαλλίαΕΔΩ

Οι δύο άκρως επικίνδυνοι δράστες κρατούν έναν όμηρο σε τυπογραφείο, όπου έχουν οχυρωθεί από το πρωί, στην πόλη Νταμαρτέν-αν-Γκέλ, βόρεια του αεροδρομίου Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή στους δημοσιογράφους. Καμία πληροφορία δεν έχει δοθεί για το πρόσωπο που κρατείται όμηρος. Το τηλεοπτικό δίκτυο iTELE μετέδωσε την πληροφορία ότι πρόκειται για γυναίκα. Ωστόσο η οικογένεια ενός 27χρονου υπαλλήλου της εταιρείας δεν έχει μάθει νέα του εδώ και ώρες και εικάζεται ότι ίσως και να είναι αυτός ο όμηρος.

Οι καλύτεροι διαπραγματευτές της Γαλλίας βρίσκονται σε επαφή με τους αδερφούς Κουασί αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενώ ψυχολογικής υποστήριξης λειτουργεί στην περιοχή όπου είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση της αστυνομίας.

Γύρω από το κτίριο, όπου έχουν ταμπουρωθεί οι μακελάρηδες, έχει αναπτυχθεί ένας "ατσαλένιος" αστυνομικός κλοιός αναφέρουν τα Γαλλικά μέσα.

Προσπάθειες για να εκκενωθεί δημοτικό σχολείο

Τριακόσια μέτρα από την εκτυπωτική εταιρεία όπου οι δύο δράστες κρατούν έναν όμηρο, υπάρχει το δημοτικό σχολείο "Henri Dunant", οι μαθητές του οποίου είναι οχυρωμένοι στο κτίριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Figaro", στο κτίριο υπάρχει και νηπιαγωγείο.

Η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου "Henry Dunan", 300 μέτρα από το σημείο της ομηρίας, ανακοίνωσε ότι όλοι οι μαθητές είναι καλά στην υγεία τους. Προσπάθειες για να εκκενωθεί το κτήριο.

"Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι αυτά τα δύο άτομα βρίσκονται μέσα σε αυτό το κτίριο", δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό iTELE ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ.

Ο Βουλευτής του UMP Yves Bonami, δήλωσε σε τηλεφωνική επαφή με το iTele ότι σε επαφή που είχε η αστυνομία με τους τρομοκράτες, αυτοί θέλουν “πεθάνουν ως μάρτυρες”.

Δίπλα στο κτίριο με τους μακελάρηδες, μόλις προσγειώθηκαν τρία ελικόπτερα της γαλλικής αστυνομίας.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα, κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, ενώ πολλοί φέρονται να είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης, οι μακελάρηδες πήραν τουλάχιστον έναν όμηρο.

Από την πλευρά του το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Παρισιού διαψεύδει την πληροφορία που μεταδόθηκε πριν από λίγο, σύμφωνα με την οποία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών στο Νταμαρτέν-αν-Γκελ.

Την ίδια ώρα δραματική είναι η έκκληση προς τους κατοίκους της περιοχής όπου βρίσκονται οι μακελάρηδες από την αστυνομία: Μείνετε κλεισμένοι στα σπίτια σας.

Στο Σαρλ ντε Γκολ υπάρχουν καθυστερήσεις πτήσεων καθώς έχουν κλείσει δύο από τους τέσσερις αεροδιαδρόμους.

Mαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα στο France Info

Ενας άντρας με το όνομα Didier βρισκόταν το πρωί στην εκτυπωτική εταιρεία όπου τώρα έχουν ταμπουρωθεί οι μακελάρηδες του Charlie Hebdo. Ο Didier είχε ραντεβού με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας. Ξαφνικά βλέπει ένας από τους αδερφούς Κουασί. Αυτό όμως που πίστεψε ήταν ότι επρόκειτο για αστυνομικό, έτσι πάνοπλος και μαυροφορεμένος που ήταν. Με το που τον είδε ο Didier πήγε και του έκανε χειραψία! Τότε εκείνος του είπε να φύγει: "Εξαφανίσου, δεν σκοτώνουμε πολίτες".

Φρανσουά Ολάντ: "Η Γαλλία είναι σε κατάσταση σοκ"

"Η Γαλλία είναι σε κατάσταση σοκ", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ απευθυνόμενος στο γαλλικό λαό. "Αυτό ξέρουν οι αστυνομικοί, αυτό ξέρουν οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις. Η Γαλλία είναι σε κατάσταση σοκ από τη στιγμή που οι δράστες δεν έχουν ακόμα συλληφθεί. Και αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη".

Ο πρόεδρος της Γαλλίας απήθυνε επίσης κάλεσμα σε όλους τους Γάλλους αναφερόμενος στην συγκέντρωση ενότητας την Κυριακή στο Παρίσι. "Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα είναι ασφαλείς. Όλοι οι πολίτες μπορούν να έρθουν. Δεν θα υπάρχει έλεγχος (για τους διαδηλωτές)", τόνισε ο Σοσιαλιστής πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι ευπρόσδεκτοι ακόμα και υποστηρικτές του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου".

Νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος πήγε στο υπουργείο Εσωτερικών μετά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με την Μαρίν Λεπέν όπου και έκανε δηλώσεις.

Μανουέλ Βαλς: "Είμαστε σε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όχι εναντίον μιας θρησκείας"

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα ότι η χώρα είναι σε πόλεμο "εναντίον της τρομοκρατίας, όχι εναντίον μιας θρησκείας", εκτιμώντας ότι νέα μέτρα είναι "αναμφίβολα" αναγκαία "για την αντιμετωπιση της απειλής".

"Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Δεν είμαστε σε πόλεμο εναντίον μιας θρησκείας, εναντίον ενός πολιτισμού", δήλωσε ο Βαλς κατά τη συνεδρίαση των νομαρχών στο υπουργείο Εσωτερικών.

Περισσότεροι από 80.000 αστυνομικοί κυνηγούν τους δράστες με την καταδίωξη να λαμβάνει χώρα αυτή την ώρα στο αυτοκινητόδρομο Α2.

Νωρίτερα, αστυνομικές πηγές ανέφεραν πυρά και καταδίωξη οχήματος στον αυτοκινητόδρομο A2. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα Peugeot 206 το οποίο πήραν από μια γυναίκα.

"Θα πεθάνουμε σαν μάρτυρες"

Μόλις μια μέρα μετά την αιματηρή επίθεση στο σατιρικό περιοδικό που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, η γαλλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των Γάλλων που φέρονται ως δράστες της δολοφονίας. Τα αδέρφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, 32 και 43 ετών, είναι κάτοικοι Παρισιού και γνωστοί στις αρχές εδώ και χρόνια.

Τα αδέρφια Κουασί επισκέπτονταν τακτικά το Τζαμί στην οδό Στάλινγκραντ, ενώ ο Σερίφ συνελήφθη μια μόλις μέρα πριν την αναχώρησή του για τη Συρία, πρώτο στάδιο πριν τον τελικό προορισμό που ήταν το Ιράκ. "Ο πελάτης μου παραπλανήθηκε. Όσο πλησίαζε η ώρα της αποχώρησης, τόσο περισσότερο φοβόταν" δήλωνε τότε ο δικηγόρος του για να συμπληρώσει: "Πίνει αλκοόλ, καπνίζει. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το ποδόσφαιρο. Είναι ένας ιδανικός στόχος για τους ισλαμιστές ιεροκύρηκες".

Ένα από τα αδέρφια σε ρεπορτάζ για τους Τζιχαντιστές στη Γαλλία από το 2005

Στη Liberation για να προετοιμάσουν το επόμενο φύλλο

Οι δημοσιογράφοι της Charlie Hebdo που είχαν τραυματιστεί σοβαρά, διέφυγαν τον κίνδυνο και αναρρώνουν, σύμφωνα με την "Le Figaro". Το δυναμικό της "Charlie Hebdo" που επέζησε της σφαγής, μετέβη σήμερα στα γραφεία της Liberation για να προετοιμάσει το επόμενο φύλλο της εφημερίδας που θα κυκλοφορήσει την επόμενη Τετάρτη. Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας έξω από το κτίριο της αριστερής εφημερίδας.

Δημοφιλή