Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν ξεφουσκώνει

Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν ξεφουσκώνει
Sooc

Παρουσία του Γιάννη Μπουτάρη, ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε την πρώτη του προεκλογική ομιλία στη Θεσσαλονίκη, στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Εντύπωση έκανε η αρχή της ομιλίας του, όπου αναφέρθηκε σε άρθρα των Νέων και του Βήματος επικριτικά προς το Ποτάμι, θέτωντας εαυτώ απέναντι από τα εκδοτικά συμφέροντα.

«Το Ποτάμι ξεφουσκώνει γράφει -ή μάλλον παρακαλεί- εδώ και μήνες η διευθυντική πένα της εφημερίδας Τα Νέα. Το Ποτάμι είναι ένα ασπόνδυλο κόμμα, συμπληρώνει κάθε Κυριακή ο διευθυντής της εφημερίδας Το Βήμα. Τι εννοεί ο διευθυντής του Βήματος; Να σας πω εγώ τι εννοεί. Ότι αυτό το κόμμα «δεν έχει κάποιον να συνεννοηθούμε. Δεν έχει κάποιον να παζαρέψουμε»

«Το Ποτάμι είναι εδώ για να μπολιάσει την πολιτική ζωή της χώρας με μια νέα αντίληψη πολιτικής», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Δήλωσε πως δεν θέλει επαναληπτικές εκλογές, αλλά δεν ξεκαθάρισε με ποιο κόμμα προτιμά να συνεργαστεί.

«Μας ρωτούν, τι θα κάνετε στις 26 του μήνα, θα στηρίξετε το ΣΥΡΙΖΑ, θα στηρίξετε τη Νέα Δημοκρατία; Απαντάμε: Όχι. Τη χώρα θα στηρίξουμε αν υπάρχει ανάγκη. Δεν τη θέλουμε ακυβέρνητη πολιτεία, θα γίνουμε λοιπόν ο καταλύτης της συνεννόησης. Αλλά, προσέξτε! Μιλάμε για συνεννόηση. Δεν μιλάμε για άνευ όρων παράδοση. Δεν θα κυβερνήσουμε ούτε με μπαλτάδες ούτε με Μπαλτάκους».

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στις θέσεις του Ποταμιού: Αύξηση υπό προϋποθέσεις του κατώτατου μισθού, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όχι στις κρατικοποιήσεις:

- Θα πρέπει να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρόνο να υπάρχει μια σταδιακή αύξηση των μισθών.

- Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της πραγματικής φτώχειας

- «Οι άνθρωποι δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και μετά δουλεύουν. Πρώτα δουλεύουν και μετά πληρώνουν αναλογικά τις εισφορές τους».

- «Δεν θέλουμε κρατικοποιήσεις, δεν θέλουμε επιστροφή στα ελλείμματα και δεν θέλουμε τα κόμματα να αναμιχθούν περισσότερο στην οικονομία».

Το Ποτάμι δεν θα επιτρέψει ούτε την παράταση ούτε την ανασύσταση ενός νέου κομματικού κράτους δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, που επιτέθηκε σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τον επιμερισμό 4-2-1 στις θέσεις ευθύνης το 2012.

«Το Ποτάμι δεν κουβαλάει κομματικό στρατό. Δεν έχει δηλαδή παιδιά δικά του να θρέψει. Δεν θέλει να έρθει στα πράγματα για να πάρει μερικές από τις καρέκλες. Και αυτό δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα. Θυμάστε ποιο ήταν το μεγάλο παζάρι το 2012. Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης. 4-2-1. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα υπουργεία – που έβαλαν διακοσμητικούς αναπληρωτές υπουργούς μόνο και μόνο για να τηρηθούν οι κομματικές ισορροπίες. Το 4-2-1 αφορούσε κυρίως τους κομματικούς στρατούς. Αυτούς που στελεχώνουν το κράτος. Πρόεδροι νοσοκομείων, ΔΣ οργανισμών, γενικοί γραμματείς, διευθυντές σε νεκρές υπηρεσίες».

Δημοφιλή