ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/01/2015 02:49 EET | Updated 12/01/2015 02:55 EET

Νέες αστοχίες στα έσοδα του προϋπολογισμού φουσκώνουν το δημοσιονομικό κενό

Sooc

Μάχη με τα... έσοδα δίνει το υπουργείο Οικονομικών καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι στο κλείσιμο του χρόνου η δημοσιονομική “τρύπα” μεγάλωσε, εξαιτίας της υστέρησης που παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόκλιση του στόχου της τάξης του 1δις ευρώ συνεχίστηκε και το Δεκέμβριο, καταγράφοντας υστέρηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ως εκ τούτου αυξάνεται ο προβληματισμός για τον κίνδυνο να “φουσκώσει” κι άλλο το δημοσιονομικό κενό.

Ο Δεκέμβριος πέρασε και αυτός κάτω από τον πήχη που θέτει ο προϋπολογισμός, καθώς για ακόμα ένα μήνα τα καθαρά έσοδα δεν πέτυχαν τους στόχους, με τα φορολογικά έσοδα να καταγράφουν νέες απώλειες. Για ακόμα ένα μήνα φόρος εισοδήματος και εισπράξεις από ΦΠΑ κινήθηκαν χαμηλότερα των αναμενόμενων.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι ο στόχος για τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ δεν επετεύχθη, καθώς τα έσοδα δεν ξεπέρασαν τα 400εκατ ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών περίμενε περί τα 450εκατ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος ο “κουρεμένος” στόχος των 2,65δις ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ να μην επιτευχθεί.

Καλύτερη είναι η εικόνα των εσόδων από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Παρά το γεγονός ότι και φέτος πάνω από 130.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ κατέθεσαν πινακίδες, ο στόχος που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό επετεύχθη. Τα έσοδα έφτασαν τα 1,06δις ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα από τον επίσης “κουρεμένο”στόχο για έσοδα 1,057δις ευρώ.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και απροθυμία που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα των φορολογούμενων να εντάξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στις νέα ρύθμιση με έως και 100δόσεις.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των πρώτων ημερών σταμάτησε πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να έχουν ενταχθεί μόλις 150.000 οφειλέτες από τους συνολικά 4 εκατομμύρια που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Ως εκ τούτου τα χρέη που μπήκαν σε ρύθμιση είναι μόλις 1,3δις ευρώ από τα συνολικά 74δις ευρώ και οι εισπράξεις από τις πρώτες δόσεις μόλις 70εκατ ευρώ.

Με βάση τη νέα απόκλιση από τους στόχους, είναι δεδομένο ότι η τρόικα αποκτά νέα όπλα για τη διαπραγμάτευση που θα γίνει (εφόσον δεν αλλάξουν τα δεδομένα) μεταξύ της κυβέρνησης και των ελεγκτών για το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Η συζήτηση πριν από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, είχε σταματήσει στο σημείο που η τρόικα επέμενε ότι το δημοσιονομικό κενό αγγίζει τα 2,5δις ευρώ και ζητούσε νέα μέτρα.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση επέμενε ότι δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό. Παρόλα αυτά απέστειλε το περιβόητο “email Χαρδούβελη” με το οποίο προτείνει σειρά νέων μέτρων με τα οποία καλύπτει τις αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, τα νέα δεδομένα θα ξεκαθαρίσουν μετά τη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, καθώς η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, με το χρόνο όμως να πιέζει ασφυκτικά.