ΔΙΕΘΝΕΣ
14/01/2015 07:05 EET | Updated 14/01/2015 07:06 EET

Τα τρία σκίτσα που έφτιαξαν στο Charlie Hebdo πριν καταλήξουν στο εξώφυλλο

ARTIN BUREAU/AFP/Getty Images
MARTIN BUREAU via Getty Images
ARTIN BUREAU/AFP/Getty Images

Ο σκιτσογράφος Luz, ο δημιουργός του σκίτσου με τον δακρυσμένο Mωάμεθ που δίνει συγχώρεση και αποτέλεσε το πρώτο εξώφυλλο του Charlie Hebdo μετά τη δολοφονική επίθεση, αποκάλυψε που σχεδιάστηκαν άλλα τρία σκίτσα, τα οποία τελικά δεν επιλέχθηκαν.

Σύμφωνα με το slate, το πρώτο σκίτσο που έκανε ήταν οι στάχτες των δολοφονημένων συναδέλφων του στο έδαφος με την λεζάντα «Free expression, my ass».

Η άλλη προσπάθεια ήταν να δείξουν την άφιξη των τρομοκρατών στον παράδεισο για να ζητήσουν τις 70 παρθένες που δικαιούνται, αλλά λαμβάνουν την απάντηση: «Είναι με την ομάδα της Charlie Hebdo». Το επόμενο ήταν ήταν το βλάσφημο και προβοκατόρικο σκίτσο με τα πορτρέτα των δολοφονημένων σκιτσογράφων και την λεζάντα «We are God» (είμαστε ο θεός).

Τελικά αποφάσισαν το σκίτσο του εξωφύλλου να λειτουργήσει περισσότερο ως αστείο παρά ως πρόκληση. Όπως είπε ο Luz «μου είχε κολλήσει μια ιδέα. Να ζωγραφίσω μια καρικατούρα του Μωάμεθ. Και να κρατάει ένα σήμα Je suis Charlie. Με έκανε να γελάω αυτή η ιδέα. Ήταν και η τελευταία σκιτσογραφική προσπάθεια που έκανα για το εξώφυλλο».

«Σχεδιάσα και έγραψα Je suis Charlie. Είχα την ιδέα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, δεν ήταν ακόμη για εξώφυλλο. Μετά είχα την ιδέα να σχεδιάσω τον Μωάμεθ, το κοίταξα, και τον είχα σχεδιάσει να δακρύζει και τότε έγραψα από πάνω "όλα έχουν συγχωρεθεί". Και τότε δάκρυσα κι εγώ» είπε ο Luz, στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας το εξώφυλλο.

charlie hebdo luz

Το πρώτο φύλλο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας που κυκλοφόρησε σήμερα, Τετάρτη, εξαντλήθηκε από το πρωί, και έτσι το τιράζ του αυξήθηκε από τρία σε πέντε εκατομμύρια φύλλα για να αντιμετωπισθεί η μεγάλη ζήτηση.

Δείτε επίσης το νέο βίντεο ντοκουμέντο από το Charlie Hebdo με τη διαφυγή των εκτελεστών και το τετ α τετ με την αστυνομία.