Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στο Twitter: Το ελληνικό δημόσιο χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση

Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στο Twitter: Το ελληνικό δημόσιο χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση
|
eurokinissi

Επί μία και πλέον ώρα απαντούσε ο Αλέξης Τσίπρας σε χρήστες του Twitter σε μία σειρά ζητημάτων τα οποία έθεσαν με δικές τους ερωτήσεις οι πολίτες.

Μεταξύ των ερωτήσεων που δέχθηκε ο κ.Τσίπρας ήταν αρκετές που αφορούσαν τη φορολογία των επιχειρήσεων αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς όμως και αρκετές που αφορούσαν την ανεργία και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Υπήρχαν όμως και στοχευμένες ερωτήσεις σε θέματα που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια και έχει διατυπώσει πολύ συγκεκριμένες θέσεις όπως εάν θα υπάρξει διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, αν και δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση αλλά και για θέματα όπως οι Σκουριές Χαλκιδικής, η μετανάστευση και η χορήγηση ή μη ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών κα. Λιγότερες φαίνεται πως ήταν οι ερωτήσεις “πολιτικού” χαρακτήρα, με βασικότερη εάν θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το πως η χώρα προσέφυγε στο ΔΝΤ και για το ΤΑΙΠΕΔ. Ιδιαίτερα κατηγορηματικός πάντως ήταν για θέματα όπως το μέλλον μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών με υπέρογκες δανειακές οφειλές με τον ίδιο να δηλώνει πως “όσοι θέλουν κανάλι θα βάλουν το χέρι στη τσέπη” αλλά και οι απαντήσεις του πχ για τα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων.

Σχετικά με το πως θα αντιμετωπίσει τη διαφθορα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για θεσμοθέτηση ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίοι θα υπάγονται στον πρωθυπουργό. Υποστήριξε δε πώς η κυβέρνηση και η τρόικα δεν είχαν πραγματικά την πρόθεση να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο.

Για το θέμα της φορολογίας ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρώνουμε φόρους. «Το δεν πληρώνω καθόλου φόρους, δεν θα βοηθήσει το κράτος να σταθεί στα πόδια του» και πρόσθεσε ότι «Χωρίς φόρους δεν χρηματοδοτούνται οι κοινωνικές δομές». Τέλος για το ίδιο θέμα ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι χρειάζεται μία ριζική μεταρρύθμιση ενώ εξήγησε ότι το ελληνικό δημόσιο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους υπεράριθμους υπαλλήλους αλλά πρόβλημα δυσλειτουργικότητας. «Γνωρίζω πως υπάρχουν αργόσχολοι στο Δημόσιο αλλά υπάρχουν και εκείνοι που το κρατούν όρθιο», τόνισε και είπε «Ας μην τα ισοπεδώνουμε και τα τσουβαλιάζουμε όλα».

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε την αποσυμφόρηση, όπως τη χαρακτηρισε από στρατιές συμβούλων και ζήτησε να υπάρξει «εμπιστοσύνη στη Δημόσια Διοίκηση» αλλά και «ενίσχυση της Διαύγεας».

Η συνέντευξη «έκλεισε» με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει-κατόπιν σχετικής ερώτησης- πως θα συνεχίσει να δίνει διαδικτυακές συνεντεύξεις και αφού γίνει πρωθυπουργός αφού όπως σημείωσε «η δική μας δύναμη δεν είναι τα κανάλια και δεν θα είναι τα κανάλια ούτε την επόμενη ημέρα. Δύναμή μας είναι η εμπιστοσύνη του λαού».

Η HuffPost Greece συγκέντρωσε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και τα αντίστοιχα τιτιβίσματα του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter.

-Τι θα κάνετε με τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων;

-Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη δρομολογηθεί;

-Για τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης θα καταργήσετε το ΦΠΑ;

Είναι λανθασμένο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι πολίτες δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρους. Θέλουμε αναδιανομή και φορολόγηση του πλούτου. Με το «δεν πληρώνω καθόλου φόρους» δεν θα μπορεί το κράτος να σταθεί τα πόδια του.

-Πολλές πολύ μικρές επιχειρήσεις βασίζονται σε φοροαποφυγή και εισφοροαποφυγή για να επιβιώσουν. Πως θα τις χειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

-Ποια είναι τα τρία πρώτα μέτρα που θα πάρετε για την πάταξη της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα;

-1,5εκ ιδιωτικοί υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες 8.500 μόνο απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και θα επαναπροσλάβετε 3000 της ΕΡΤ. Είναι αυτό ισονομία;

Γνωρίζω πως υπάρχουν αργόσχολοι στο Δημόσιο αλλά υπάρχουν και κάποιοι που κρατούν όρθιο πχ το σύστημα Υγείας. Άνθρωποι που κρατούν όρθιες κοινωνικές υπηρεσίες. Μη τα ισοπεδώνουμε και μη τα τσουβαλιάζουμε όλα.

-Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας. Είναι στις προτεραιότητες σας η συνταγματική αναθεώρηση; Ως τότε τι θα γίνει στον συγκεκριμένο τομέα;

Η Εκκλησία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και επιτελεί κοινωνικό έργο. Θέλουμε διάλογο Κράτους -Εκκλησίας. Έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε ένα διάλογο. Δεν πρέπει να τη χάσουμε. Θα ωφεληθεί και η Πολιτεία και η Εκκλησία.

-Τι σχέδιο έχετε για τα κέντρα κράτησης όπως η Αμυγδαλέζα και τους κρατούμενους, και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Το μεταναστευτικό είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Υπάρχει ευρωπαϊκή συνευθύνη. Είμαστε υπέρ της κατάργησης κέντρων κράτησης και της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνο 2 που είναι αναποτελεσματική και μισάνθρωποι. Θα τηρήσουμε κατά γράμμα τις συνθήκες για την παροχή ασύλου.

-Ως προς την καταστολή: ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ, ΕΚΑΜ τι θα γίνουν; Θα μπουν σε κοινωνικό έλεγχο,θα αναδιαρθρωθούν ή θα διαλυθούν;

Δεν έχουμε μιλήσει για αποκλεισμό της αστυνομίας. Έχουμε μιλήσει για αποκλεισμό αστυνομικών που επιτίθενται σε διαδηλωτές...Πολλές βόρειες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν οπλισμό οι αστυνομικοί. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια αναδιάρθρωση της αστυνομίας.

-Δικαστική διερεύνηση για κυβέρνηση Παπανδρέου θα υπάρξει;

Το βασικό είναι να γίνει η εξεταστική για το πως “μπήκαμε” στο Μνημόνιο. Υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Γιατί υπήρξε συμφωνία από πριν με το ΔΝΤ;

-Σε ποιους άξονες μπορεί να κινηθεί η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας;

Οι στρατηγικής σημασίας οργανισμοί στο Δημόσιο. Δηλαδή ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες. Ο ΟΠΑΠ υπό δημόσιο έλεγχο θα μπορούσε να χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία.

-Τι σκοπεύετε να κάνετε με το επιχειρούμενο ορυχείο στις Σκουριές Χαλκιδικής;

-Πολλοί καναλάρχες χρωστάνε δάνεια... αν δεν μπορέσουν να τα αποπληρώσουν θα κλείσουν οι σταθμοί ή θα τους δοθούν νέα δάνεια

Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους. Όχι μόνο για τον μικρομεσαίο. Μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία για την αδειοδότηση δεν θα χρειαστεί να κλείσει καμία επιχείρηση. Όσοι έχουν ενδιαφέρον να λειτουργούν τηλεοπτικούς σταθμούς θα βάλουν το χέρι στη τσέπη.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα