ΔΙΕΘΝΕΣ
15/01/2015 11:15 EET | Updated 15/01/2015 11:15 EET

Εκατοντάδες Τούρκοι μαχητές στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this June 16, 2014 file photo, demonstrators chant pro-Islamic State group, slogans as they carry the group's flags in front of the provincial government headquarters in Mosul, 225 miles (360 kilometers) northwest of Baghdad. ISIS placed eighth on Google's list of 2014's fastest-rising global search requests, the company said Tuesday, Dec. 16, 2014. (AP Photo, File)

Μεταξύ 500 και 700 Τούρκων πολιτών έχουν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δημιουργώντας την απειλή μιας επίθεσης στη χώρα εάν επιστρέψουν, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εκτιμάμε ότι υπάρχουν 500 ως 700 Τούρκοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Η κύρια ανησυχία σχετικά με τους ξένους μαχητές είναι η ακόλουθη: τι θα συμβεί όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους; Συμμεριζόμαστε αυτή την ανησυχία», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Κατεχόμενα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει απελάσει 1.165 άτομα και απαγορεύσει την είσοδο σε άλλα 7.250, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς δυτικών ΜΜΕ ότι η Τουρκία πρέπει να παραδεχτεί το πέρασμα ξένων μαχητών μετά την υπόθεση της Χαγιάτ Μπουμεντιέν, η οποία συνδέεται με τις επιθέσεις στη Γαλλία.

«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πώς μπορώ να ξέρω εάν θα ενταχθεί στο ISIS; Εάν έχουν τέτοιες πληροφορίες, γιατί δεν την σταμάτησαν πριν φύγει από τη Γαλλία; Η Ευρώπη κρύβεται πίσω από τη Συνθήκη Σένγκεν. Δεν υπήρχαν εντάλματα για αυτή τη γυναίκα. Δεν βρισκόταν σε κάποια λίστα. Δεν είναι άδικη αυτή η κατηγορία;» σημείωσε.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, η υπόθεση Μπουμεντιέν δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τουρκική εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, καθώς και για την αποτελεσματικότητα του τουρκικού συστήματος συνοριακών ελέγχων.

«Κάθε χώρα είναι εν δυνάμει στόχος του Daesh (ISIS). Η Τουρκία επίσης. Η Τουρκία ήταν ανέκαθεν στόχος τρομοκρατών, ανεξαρτήτως των μέτρων που λαμβάνονται. Έχει στοχευθεί από το DHKP-C, το ΡΚΚ, την αλ Κάιντα και το IBDA-C» πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έχει χαρακτηρίσει το ISIS ως μια «ανελέητη τρομοκρατική οργάνωση» η οποία επ'ουδενί αντιπροσωπεύει το Ισλάμ. «Φυσικά, μια χώρα που τοποθετείται έτσι αποτελεί πιθανό στόχο τρομοκρατίας. Οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».