ΔΙΕΘΝΕΣ
15/01/2015 08:01 EET

Αντιδράσεις στη Γερμανία για το σχέδιο προώθησης προσφύγων σε πρώην στρατόπεδο των Ναζί

Getty

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία το σχέδιο να εγκατασταθούν όσοι πρόσφυγες αναζητούν άσυλο σε ένα πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στα δυτικά της χώρας.

Οι αρχές στη Σβέρτε σκοπεύουν να τοποθετήσουν 20 άτομα που αναζητούν άσυλο σε στρατώνες του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ.

Οι υπεύθυνοι δηλώνουν ότι βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση να στεγάσουν πρόσφυγες, καθώς τα νούμερά τους αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Ωστόσο, η πρότασή τους έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, με τις προσφυγικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για μία «ανησυχητική και ενοχλητική» ιδέα.

Εάν οι τοπικές αρχές προχωρήσουν με αυτή τους την απόφαση, οι πρόσφυγες θα μετακομίσουν αργότερα μέσα στην εβδομάδα στους στρατώνες του στρατοπέδου στο οποίο πάνω από 50.000 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Επί εποχής των Ναζί, εκεί δούλευαν καταναγκαστικά περίπου 700 άτομα, μέχρι που το στρατόπεδο έκλεισε το 1945.

Ομάδες προσφύγων καταγγέλλουν την πρόταση των αρχών ως κακόγουστη, ενώ οι ιστορικοί περιγράφουν το στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ ως ένα μέρος εκμετάλλευσης, καταπίεσης και βίας.

Ένα τεράστιο κύμα προσφύγων από Συρία και Ιράκ έχει κατακλύσει τη Γερμανία, με αποτέλεσμα τα καταφύγια να μην χωράνε πλέον άλλα άτομα. Υπό αυτή την πίεση, οι αρχές δηλώνουν ότι είναι αναγκασμένες να σκεφτούν εναλλακτικές λύσεις.

Οι αρχές της Σβέρτε υπεραμύνονται της πρότασής τους, τονίζοντας ότι στους στρατώνες δεν έμεναν ποτέ φυλακισμένοι, και ότι από τον πόλεμο το στρατόπεδο έχει χρησιμοποιηθεί ως κατοικία για ανάπηρους βετεράνους πολέμου αλλά και ως καλλιτεχνικό στούντιο.

Αρκετά πρώην κτίρια των Ναζί χρησιμοποιούνται σήμερα στην Γερμανία. Το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, κατασκευασμένο από τον ίδιο τον Χίτλερ το 1936, λειτουργεί σήμερα ως ποδοσφαιρικό γήπεδο ή ως χώρος συναυλιών. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση έχει έως τώρα αποφύγει τη χρήση πρώην στρατοπέδων συγκέντρωσης.