ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/01/2015 16:26 EET | Updated 15/01/2015 16:52 EET

Κριστίν Λαγκάρντ: Όλοι περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου

ALBERTO PIZZOLI via Getty Images
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde arrives for a meeting with Italian Prime Minister Matteo Renzi on December 10, 2014 at the Palazzo Chigi in Rome. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI (Photo credit should read ALBERTO PIZZOLI/AFP/Getty Images)

«Όλοι αναμένουμε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου», τόνισε την Πέμπτη σε συνέντευξη της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ στο CNBC.

«Όταν διεξαχθούν οι εκλογές και επιτευχθεί σταθερότητα με όποια κυβέρνηση σχηματισθεί θα ακολουθήσουμε τις συζητήσεις που είχαμε με τις ελληνικές αρχές, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο και ευρύ τρόπο», τόνισε η κυρία Λαγκάρντ εξηγώντας ότι δεν είναι το Ταμείο που πήγε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, αλλά είναι οι χώρες κατέφυγαν στο Ταμείο και ζήτησαν τη βοήθεια του.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι «η σχέση με την Ευρώπη έχει σίγουρα δομηθεί καλύτερα ως αποτέλεσμα των αλλαγών των Ευρωπαίων στο πλαίσιό τους». Και επεσήμανε ότι «το γεγονός ότι υπάρχει ESM ,ώστε να αποφευχθεί η συστημικότητα και η μετάδοση που θα μπορούσε να προκληθεί ως αποτέλεσμα μίας μεγάλης κρίσης σε οποιαδήποτε χώρα, είναι ένας σημαντικός παράγοντας».

«Η τρέχουσα δουλειά που γίνεται για την ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας που θα επιτρέψει στις χώρες να ακολουθήσουν δημοσιονομική προσαρμογή με τρόπο λογικό με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες επίσης βοηθά», πρόσθεσε.

Η κ. Λαγκάρντ χτύπησε το καμπανάκι των μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι «στο τέλος της ημέρας η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να διατηρηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Σε ερώτηση εάν σκέφτεται το ανθρώπινο κόστος η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απάντησε θετικά.

«Όταν σχεδιάζουμε τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες για να ανακτηθεί η θέση της χώρας πάντα σκεπτόμαστε τους φτωχούς ανθρώπους και το δίχτυ ασφαλείας που χρειάζεται», επεσήμανε.

«Πρακτικό παράδειγμα», είπε είναι «ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι ο ίδιος όπως στη Γερμανία αλλά όχι ίδιος ακριβώς σε σχέση με το ΑΕΠ ή το κόστος ζωής. Ωστόσο, όταν προτείναμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είπαμε ότι κάτω από ένα όριο δεν μπορείτε να αλλάξετε το όριο, δεν μπορείτε να βάλετε τους ανθρώπους σε μία υπερβολικά δύσκολη κατάσταση. Εχουμε αυτό στο μυαλό μας, και μάλιστα σε πολλές χώρες έχουμε ενισχύσει αυτό το σημείο, λέγοντας ότι χρειάζεται το δίχτυ ασφαλείας στις μεταρρυθμίσεις της».

«Πρέπει να σκεφτείτε ότι το ΔΝΤ ερωτάται να πάει σε μία χώρα όταν η χώρα έχει διαμορφώσει συνθήκες που δεν μπορεί πλέον να χειρισθεί την οικονομική της κατάσταση. Όταν το λέω αυτό δεν προσπαθώ να δακτυλοδείξω κανέναν αλλά λέω ότι δεν μπορεί κανείς να συνδέει τις δύσκολες προσπάθειες και τις τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει με το ΔΝΤ», ξεκάθαρισε και πρόσθεσε «Ελπίζω να μην χρειαζόταν να πάμε στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Κύπρο», είπε η κ. Λαγκάρντ, «διότι αν δεν χρειαζόταν να πάμε θα σήμαινε ότι οι πολιτικές που υπήρχαν ήταν καλές και διατηρούσαν σταθερότητα σε αυτές τις οικονομίες».

Η συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ στο CNBC

Με πληροφορίες: mignatiou.com