ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15/01/2015 08:05 EET | Updated 15/01/2015 08:08 EET

Πάνος Σκουρλέτης: Ημιμαθής ο Δημήτρης Σταμάτης για τα έντοκα γραμμάτια και τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό

Menelaos Myrillas / SOOC

Ως «ημιμαθή» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη για τα έντοκα γραμμάτια και τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της χώρας. Με τον χαρακτηρισμό για «ημιμάθεια» ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης απάντησε στον χαρακτηρισμό Σταμάτη για «άγνοια» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ουσία είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι διαμορφώνεται πλέον ένα θετικότερο πλαίσιο για την διαπραγμάτευση του χρέους από την επόμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα υπάρχουν:

  • η Κομισιόν παρατείνει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 τα προγράμματα εγγυήσεων και ομολογιακών δανείων για τις ελληνικές τράπεζες.
  • το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιτρέπει στην ΕΚΤ την αγορά κρατικών ομολόγων, καθώς ο Γενικό Εισαγγελέας του Κρουζ Βιγιαλόν θεωρεί πως είναι συμβατή με την Συνθήκη της Ε.Ε.
  • ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε έτοιμος να προσφύγει σε «μη συμβατικά μέτρα», δίνοντας σήμα ότι επίκειται αγορά κρατικών τίτλων χρέους.
  • η Ιρλανδία είναι θετική σε μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος.

«Ο κ. Σταμάτης κάνει άλλη μια επίδειξη της ημιμάθειάς του. Αφού πρώτα μας έπεισε ότι δεν έχει ιδέα τι είναι τα έντοκα γραμμάτια και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, τώρα πέρασε στα πιο δύσκολα, τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες. Εκτός από την άγνοιά του στα οικονομικά, δεν αντιλαμβάνεται καν ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν αποφάσεις "ρουτίνας" αλλά πολιτικές αποφάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες και στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα», επισημαίνει ο Π. Σκουρλέτης και προσθέτει: «η ουσία της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως κλείνει μια πηγή ανησυχίας για τη ρευστότητα των τραπεζών, αφού δεν θα χρειαστούν 20 δις τον Μάρτιο. Πολιτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (δηλαδή το ένα τρίτο της τρόικας) στέλνει προφανές μήνυμα για πίστωση χρόνου στις διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση».

Ο Π. Σκουρλέτης ζητά από τον Δ. Σταμάτη να απαντήσει:

  • Πώς τοποθετείται απέναντι στην απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που δίνει πράσινο φως στην ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων;
  • Στηρίζει ή όχι την πρόθεση του κ. Ντράγκι να προσφύγει σε «μη συμβατικά μέτρα» για την αγορά κρατικών τίτλων χρέους;
  • Πώς αξιολογεί τις Ιρλανδικές διαρροές για την ανάγκη ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος;
  • Γιατί δεν σχολιάζει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου για την ανάγκη χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας;
  • Τελικώς η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς αντιλαμβάνονται ότι στην Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση της διαπραγμάτευσης ή παραμένουν θλιβεροί ουραγοί της γραμμής Μέρκελ;